De alternatieve ‘corona-editie’ van de Gordel lokte in september 2020 duizenden mensen naar de groene en Vlaamse Rand. Zo’n 7.500 deelnemers registreerden zich vooraf met een speciale QR-code. In samenwerking met de Bûûmplanters en Agentschap Natuur en Bos werd voor elk van hen een stuk extra groen aangeplant in de Vlaamse Rand. 

In totaal werden tussen december 2020 en april 2021 maar liefst 3.748 bomen en 4.126 struiken geplant in de Vlaamse Rand. Goed voor in totaal 7.874 stukken extra groen. De bomen en struiken werden aangeplant door 130 vrijwilligers op 36 verschillende locaties in het arrondissement Halle-Vilvoorde, op privéterreinen, toegevoegd aan bestaande bossen of boomgaarden of aangeplant op speelplaatsen of aan lokale jeugdverenigingslokalen.

Wegens groot succes: nieuwe oproep in 2021

Het onverhoopte succes van de alternatieve corona-editie van de Gordel 2020 en de daaraan gekoppelde actie voor meer groen in de Vlaamse Rand smaakt naar meer. Daarom wordt de actie voor meer groen herhaald tijdens de Gordeleditie van 2021.

“De Gordeleditie van 2020 was een onverhoopt succes, met meer sportieve deelnemers dan tijdens een gewoon jaar”, zegt Vlaams minister Ben Weyts, bevoegd voor Sport en de Vlaamse Rand. “En ik ben nog blijer dat de vorige en de volgende Gordel nu ook zorgt voor extra groen in onze regio. Meer dan ooit viert én versterkt de Gordel het groene karakter van onze Vlaamse Rand.”

Vlaanderen groener maken is de juiste keuze

"De Vlaming en de natuur zijn het afgelopen jaar naar elkaar toegegroeid. Meer dan ooit trokken we onze natuur- en bosgebieden in om te ontspannen, te voet of op de fiets. Het succes van de Gordel 2020 en het engagement voor extra groen in de Vlaamse rand zette de roep om meer toegankelijke natuur nog eens mooi in de verf. Het bewijst dat onze keuze om Vlaanderen groener te maken de enige juiste keuze is", zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir.