De Vlaamse toetsen zorgen ervoor dat we de vinger aan de pols houden en kunnen monitoren hoe onze onderwijskwaliteit evolueert. Daarvoor waren we tot op vandaag afhankelijk van internationale meetinstrumenten. Specifiek wordt gemeten hoe onze leerlingen presteren op het vlak van Nederlands en wiskunde, de twee hoeksteenvakken die alle andere vakken onderbouwen. Niet om scholen op een ranking te plaatsen, wel om pijnpunten te kunnen identificeren en aanpakken.

Extra voorstellen

Minister Weyts deed ook extra voorstellen om het lerarentekort verder op te vangen. Gastleraren uit de privésector kunnen enkele uren per week de vacatures invullen die vandaag moeilijk ingevuld raken. Zo ontlasten ze het voltijdse lerarenkorps dat vandaag sterk onder druk staat. Ze brengen bovendien hun eigen unieke insteek mee die het onderwijslandschap alleen maar kan verrijken.

In ‘feit of fictie’ legt Peter De Roover haarfijn uit waarom de N-VA niet tegen de indexering van de pensioenen is, zoals Sammy Mahdi beweert.

Volgens Sammy Mahdi ziet de N-VA de indexering van de pensioenen liever afgeschaft. Pure fictie vertelt Peter De Roover ons. Dat de pensioenen moeten meestijgen met de levensduurte is voor de N-VA een evidentie. Maar het is net de Vivaldi-regering die de betaalbaarheid van de pensioenen op lange termijn in gevaar brengt. Haar begroting kleurt bloedrood en PS-minister van Pensioenen Karine Lalieux weigert te hervormen. Bovendien houdt De fiscale hervorming van CD&V, toch de zelfverklaarde partij van de ouderen, in dat gepensioneerden geen lastenverlaging genieten en bovendien de hogere BTW op diverse producten mogen ophoesten. Peter stelt zich terecht de vraag: ‘hoe zit het met die koopkracht?’

Meer afleveringen? Abonneer je via jouw favoriete podcastapp: SpotifyGoogle Podcasts of Apple Podcasts. Of bekijk alle afleveringen op YouTube.