Vlaanderen investeert in 185 scholenbouwprojecten

Door Ben Weyts op 20 december 2019, over deze onderwerpen: Onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert €105 miljoen in 185 schoolbouwprojecten. Het leeuwendeel van de investering gaat naar grote werken, zoals een volledige nieuwbouw. De rest van het bedrag gaat naar kleinere verbouwingen en renovatiewerken die bestaande gebouwen moderniseren en duurzamer maken. Zo kunnen 40 scholen ook fors besparen op hun energiefactuur. “We investeren deze regeerperiode in totaal een half miljard euro in schoolinfrastructuur”, zegt Weyts.

Scholen uit het gemeentelijk, stedelijk en provinciaal en vrij onderwijs kunnen financiële steun krijgen van de Vlaamse Overheid om schoolgebouwen te bouwen of te renoveren. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts trekt deze regeerperiode een half miljard euro uit voor schoolinfrastructuur. De focus ligt in de eerste plaats op het secundair onderwijs, waar de noden het hoogst zullen zijn. Maar natuurlijk blijft er ook oog voor de andere noden.

Weyts heeft zo in de maanden november en december via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) € 105 miljoen geïnvesteerd in 185 schoolbouwprojecten. Het leeuwendeel – ruim € 80 miljoen – gaat naar grote werken, zoals volledige nieuwbouw. De overige € 24 miljoen gaat naar kleinere verbouwings- en renovatiewerken die bestaande schoolgebouwen moderniseren en duurzamer maken. Zo kunnen 40 scholen ook besparen op hun energiefactuur.

Het geld gaat naar 23 scholen in Vlaams-Brabant, 30 scholen in West-Vlaanderen, 36 scholen in Oost-Vlaanderen, 6 scholen in Limburg, 74 scholen in de provincie Antwerpen en 6 scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zo gaat er bijvoorbeeld € 8.3 miljoen naar een volledige nieuwbouw voor BuSO De Tjalk en BuBaO Het Sas in Antwerpen. In het Vlaams Brabantse Heverlee kunnen de Gemeentelijke Basisschool en de Gemeentelijke Lagere School voor Buitengewoon Onderwijs rekenen op € 4.8 miljoen voor een uitbreiding van het scholencomplex. Gemeentelijke Basisschool De Toren in het Oost-Vlaamse Melsele krijgt € 4.4 miljoen voor grootschalige afbraak- en verbouwingswerken. Er gaat € 1.1 miljoen naar de verbouwing van de brood- en bakkerijschool van Ter Groener Poorte in Brugge. En in het Limburgse Zolder wordt € 3.8 miljoen besteed aan een nieuw schoolgebouw met sportzaal voor Gemeentelijke Basisschool Beekbeemden.

“Wie inzet op de kwaliteit van ons onderwijs, moet ook inzetten op de infrastructuur van ons onderwijs”, zegt Weyts. “Ik ben blij dat ik vlak voor Kerst nog goed nieuws kan brengen aan deze 185 scholen, verspreid over heel Vlaanderen”.

 

Overzicht per provincie:

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is