Opleidingen Toerisme grondig hervormen om ze te kunnen behouden

Door Ben Weyts op 21 mei 2015, over deze onderwerpen: Toerisme

De opleidingen Toerisme in het secundair onderwijs staat onder zware druk. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts wil het voortbestaan van het studiegebied garanderen met hervormingen die de kwaliteit van de opleidingen verhogen.  Weyts heeft daarom alle sector- en onderwijspartners bij elkaar geroepen. “Het is vijf voor twaalf. Ofwel komt er een grondige hervorming, ofwel verliest onze toeristische sector een leerschool voor jong talent”.

De grote evaluatieoefening die alle opleidingen secundair onderwijs doorlicht was niet bepaald mals voor het studiegebied Toerisme: de opleidingen zouden zware tekortkomingen vertonen en verouderd zijn. In het rapport “Conclusies screening van de 29 studiegebieden in het voltijds secundair onderwijs” worden de opleidingen Toerisme zelfs in vraag gesteld. Vandaag volgen 2564 Vlaamse scholieren een opleiding Toerisme.

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts wil vermijden dat het studiegebied verdwijnt: “Onze toeristische sector kan goed voorbereide werkkrachten maar al te goed gebruiken”, zegt Weyts. “Er is bijvoorbeeld een duidelijke vraag naar onthaal- en check-in-bedienden, of animatoren. Daar moeten de opleidingen Toerisme op inspelen”.

De negatieve evaluatie van de opleidingen is volgens de minister een gouden kans om het studiegebied structureel te hervormen. Weyts wil dat de opleidingen aansluiting vinden bij de sector. De opleidingen moeten concreet en correct afgestemd worden op de noden van de toeristische arbeidsmarkt.

Samen met Toerisme Vlaanderen heeft minister Weyts nu alle betrokken sector- en onderwijsactoren aan tafel gezet. Uit drie overlegmomenten (op 11, 12 en 19 mei) kwamen meteen enkele suggesties: de opleiding moet meer investeren in talenkennis, IT-vaardigheden, internetverkoopvaardigheden en economische achtergrond.

Op basis van het overleg worden nu aanbevelingen en een actieplan opgemaakt. Alle betrokkenen zien ook in de toekomst nog ruimte voor een hertimmerd studiegebied Toerisme.  “Dit is het uitgelezen moment om de toeristische sector verder te professionaliseren”, meent Weyts. “Ik wil dat de opleidingen Toerisme jongeren afleveren die perfect voorbereid zijn op een professioneel leven in de toeristische wereld, een van de mooiste en leukste economische sectoren in Vlaanderen”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is