Zware straf voor couperen van honden en verkoop via Facebook

Door Ben Weyts op 3 november 2017, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

De rechtbank van Antwerpen heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden en een geldboete van 3.000 euro voor het couperen van de oren van twee honden. De opbrengst van de verkoop van 8 pups via Facebook werd verbeurd verklaard. De man mag bovendien drie jaar lang geen dieren meer houden. De veroordeling kwam er op basis van vaststellingen door de politie en de Vlaamse Dienst Dierenwelzijn. “Ik hoop dat deze straf andere mensen kan afschrikken”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts.

De rechtbank van Antwerpen heeft een man veroordeeld voor een hele reeks inbreuken. Zo verkocht de man via Facebook 8 pups die niet geïdentificeerd en geregistreerd waren. Adverteren op Facebook is alleen toegestaan aan erkende kwekers of erkende handelaars. “We willen controle houden op de kweek en de handel”, zegt Weyts. “Dat kan niet als zomaar iedereen een handeltje opzet via sociale media. De rechtbank heeft in dit geval heel terecht de opbrengst van 5.400 euro voor de 8 pups verbeurd verklaard”.

De veroordeelde man had ook de oren van twee Amerikaanse Bull Terriers gecoupeerd. Bij couperen wordt de staart of de oren van een dier om cosmetische redenen ingekort. Voor het officiële verbod in 2001 was dit een courante praktijk bij rassen als de Doberman, de Boxer en het Schipperke. Nog altijd stellen de diensten van minister Weyts af en toe inbreuken vast, vooral dan bij honden van het type Amerikaanse Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier en pitbullachtigen. Eigenaars korten oren in om hun dieren een “gevaarlijke” uitstraling te geven. Weyts: “Dit is een vorm van verminking en we zien dit anno 2017 niet meer door de vingers”.

De bal ging aan het rollen na controles door de politie en de Vlaamse Dienst Dierenwelzijn. “Ik ben blij dat dit dossier niet in een of andere lade verdwenen is”, zegt Weyts. “Het is belangrijk dat het gerecht dit soort zaken serieus neemt en strenge straffen uitspreekt. De objectieve en subjectieve pakkans voor dierenbeulen moet naar omhoog”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is