Zonder taboes op zoek naar oplossingen voor de Vlaamse files

Door Ben Weyts op 28 september 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts heeft het Vlaams Verkeerscentrum opdracht gegeven om de rijvakken met de meeste files in kaart te brengen, en concrete oplossingen naar voor te schuiven. Mobiliteitsorganisatie Touring vraagt hier al jaren om. Voor minister Weyts zijn er geen taboes, ook extra wegcapaciteit kan bekeken worden. "De files doen Vlaanderen pijn, we moeten zonder taboes naar het probleem kijken".

Op vraag van minister Ben Weyts is het Vlaams Verkeerscentrum begonnen met een studie die onderzoekt waar het hoofdwegennet tegen de capaciteitsgrens zit en waar er in Vlaanderen vaak structurele files staan. Tegelijkertijd brengen de onderzoekers in kaart wat er allemaal mogelijk is op bouwkundig vlak om het verkeer op die zwarte plekken vlot te trekken. Tegen eind dit jaar moeten de resultaten op tafel liggen.

In een tweede fase komt er nog een diepteanalyse om te kijken wat de meest geschikte maatregelen zijn op korte, maar ook op lange termijn. Dit kan bijvoorbeeld de aanleg van een spitsstrook zijn, of een weefstrook. "Ik sta open voor elke oplossing die de filedruk echt verlicht", zegt Weyts. "We mogen niet bij voorbaat allerhande taboes naar voor schuiven. Ook extra wegcapaciteit moet bespreekbaar zijn". 

Volgens berekeningen van Touring zorgen files in België elk jaar voor 32 miljoen verliesuren. "De files zijn slecht voor mens, milieu en economie. We moeten blijven zoeken naar slimme en gerichte ingrepen om de files terug te dringen".

Bekijk het verslag van VTM Nieuws hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is