'Young Chefs Team' plukt jong keukengeweld van de schoolbanken

Door Ben Weyts op 25 april 2017, over deze onderwerpen: Toerisme

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts gaat op zoek naar de grootste culinaire talenten uit de Vlaamse hotelscholen. Er worden 8 aanstormende chefs geselecteerd voor het Young Chefs Team, dat Vlaanderen zal vertegenwoordigen op internationale wedstrijden zoals de Culinary World Cup. De bedoeling is om de Vlaamse gastronomie internationaal in de kijker te werken. “Vlaanderen stuurt zijn jonge honden uit”, zegt Weyts. “De hele wereld moet weten dat je bij ons kan genieten aan elke tafel en elke toog”.

Vlaanderen wil zich internationaal profileren als een culinaire topbestemming. Dat kan veel nieuwe bezoekers lokken, want 40% van alle toeristen let bij het kiezen van een bestemming op de eetcultuur van een land. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts wil investeren in sterke prestaties op de internationale culinaire wedstrijden. Wie kan opvallen op de Bocuse d’Or, de Culinary World Cup of de Olympiade der Küche, vestigt een internationale culinaire reputatie.

Er komt nu een heuse talentenjacht om de beste aanstormende chefs uit de Vlaamse Hotelscholen te rekruteren voor een ‘Young Chefs Team’. Dat ploegje van 8 jonge honden moet gaan scoren op internatonale wedstrijden zoals de Culinary Worldcup in Luxemburg (2018) en de Olympiade der Küche in Erfurt (2020).

“Wie medailles wil halen op internationale wedstrijden, moet investeren in jarenlange voorbereiding en professionele begeleiding”, zegt Weyts. “We hadden al een topsportbeleid. Nu komen we ook met een topkokbeleid. We plukken jong keukengeweld van de schoolbanken en stomen ze klaar voor de culinaire top”.

Ongeveer 750 laatstejaarsstudenten uit 25 Vlaamse Hotelscholen maken kans op een plaatsje in het Young Chefs Team. Elke hotelschool zal voor 20 mei 2 topkandidaten (maximum 21 jaar) afvaardigen voor de praktische proeven. Er komt een individuele vaardigheidsproef (waarbij kandidaten moeten koken met ingrediënten die ze niet op voorhand kennen) een proef in teamverband (om na te gaan of en hoe de kandidaten functioneren in groepsverband) en dan nog een persoonlijk gesprek.

Ook oud-leerlingen van de Vlaamse Hotelscholen (maximaal 21 jaar en/of maximaal 2 jaar afgestudeerd) kunnen zich kandidaat stellen voor het Young Chefs Team. Ze kunnen dat doen met een mailtje (voor 20 mei) naar h.spreuwers [at] horeca.be

Culinaire Bondscoach

Een topteam voor internationale toernooien heeft natuurlijk ook een eigen bondscoach. De Vlaamse ‘culinaire bondscoach’ heet Jo Nelissen en hij is docent aan de gerenommeerde Hotelschool Spermalie in Brugge.

Nelissen was al de coach van de twee vorige Belgische Bocuse D’Or-teams. Hij heeft ook zelf zijn sporen verdiend op het internationale toneel. Zo behaalde hij onder andere de 1ste plaats op de prestigieuze culinaire wedstrijd Prix Taitinger. De bondscoach hoeft zich niet veel zorgen te maken om praktische beslommeringen, want een bestuurdersteam onder leiding van sterrenchef Peter Goossens staat in voor de omkadering, de organisatie en de (internationale) contacten. Nelissen zal zich dus kunnen focussen op het culinaire aspect en de trainingen.

“Vlaanderen kan zich qua culinair talent meten met de wereldtop”, zegt Weyts. “We investeren nu voor het eerst in professionele omkadering voor onze chefs, zodat de winstkansen echt vergroten. Het succes van onze topkokteams zal afstralen op heel Vlaanderen. De hele wereld zal weten dat ze in Vlaanderen kunnen koken. Het succes zal bovendien jonge culinaire talenten inspireren om zich toe te leggen op hun gastronomische gaven”. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is