Weyts zet gemeenten aan tot fietsinvesteringen

Door Ben Weyts op 7 januari 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
Fietsers

Met 103 miljoen euro in 2017 steeg het investeringsbudget van de Vlaamse overheid voor de fiets naar een historisch hoog bedrag. In 2018 ambieert minister Weyts zelfs 110 miljoen  euro aan nieuwe fietsinvesteringen langs gewestwegen. Weyts: “Ik hoop dat deze investeringen in 2018 ook als inspiratie dienen voor steden en gemeenten bij de opmaak van partijprogramma’s en lokale bestuursakkoorden. Net daarom steunen wij via het fietsfonds ook resoluut die gemeenten die  investeren in lokale fietswegen die deel uitmaken van een fietsnetwerk dat de eigen gemeentegrenzen overstijgt.” Weyts investeert via dat Fietsfonds ruim 4.31 miljoen euro in nieuwe lokale fietsinfrastructuur. Samen met de provincies en de gemeenten zelf levert dat een investering van 7.1 miljoen euro in 63 infrastructuurprojecten, verspreid over heel Vlaanderen, in 2017.

De helft van alle verplaatsingen die Vlamingen maken bedraagt 5 kilometer of minder, maar toch kiezen we nog te weinig voor de fiets. Minister Weyts ambieert om, na de 103 miljoen euro in 2017, 110 miljoen euro aan nieuwe Vlaamse fietsinvesteringen vast te leggen in 2018. Weyts hoopt dan ook dat deze Vlaamse fietsinvesteringen inspirerend werken voor de lokale besturen. Zij kunnen via het fietsfonds middelen krijgen voor lokale fietswegen die deel uitmaken van een fietsnetwerk dat de eigen gemeentegrenzen overstijgt. De Vlaamse overheid financiert samen met de provincie 80% en in sommige gevallen zelfs 100% van de totale investeringskost. Het resterende bedrag wordt door de gemeenten bijgepast.

Concreet maakt Weyts binnen het Fietsfonds 4.3 miljoen euro vrij voor 41 fietsinfrastructuurprojecten langs Vlaamse gemeentewegen. Investeringen aan een lokale fietswegen zullen binnenkort zichtbaar zijn op de Berlaarsesteenweg in Nijlen of de Lierbaan in Putte in de provincie Antwerpen. Naast investeringen in de Kerkstraat in Nieuwerkerke of Thor-site in Genk. Ook de Gentse Rozemarijnbrug en de Ardoystraat in Hamme kunnen rekenen op middelen uit het fietsfonds voor de provincie Oost-Vlaanderen. In West-Vlaanderen komt er dan weer ondersteuning voor o.a. de Watouseweg en Woestenseweg in Poperinge. En tot slot zijn er voor Vlaams-Brabant middelen voorzien voor fietspaden lang de spoorwegroute in Asse en de Kampenhoutsesteenweg in Steenokkerzeel.

Een volledige lijst van investeringen per provincie kan u in de pdf op de rechterzijbalk terugvinden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is