Weyts wil de trambus nu ook in Vlaanderen laten rijden

Door Ben Weyts op 5 april 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Onder impuls van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts worden 4 belangrijke tracés klaargestoomd voor de komst van een trambus. Concreet gaat het om The Grote Loop (Gent), Kontich-Berchem Station (Antwerpen), Willebroek-Brussel (Brabantnet) en de Ringverbinding (Brabantnet). Het is de eerste keer dat de plannen voor trambussen in Vlaanderen zo concreet worden. 

Bij busconstructeur Van Hool in Koningshooikt (Lier) werden al trambussen gebouwd voor onder meer Metz, Barcelona, Genève en Martinique, maar in Vlaanderen bleef het wachten op een trambus. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil daar nu verandering in brengen.

Trambussen combineren de grotere capaciteit en het comfort van een tram met de flexibiliteit van een bus. Ze krijgen maximaal een aparte bedding in de weg, zodat ze vlot naast het verkeer bewegen. Terwijl de wagens muurvast staan in de file, rijdt de trambus voorbij.

Concreet heeft Weyts opdracht gegeven om 4 belangrijke tracés klaar te stomen voor de komst van een trambus: The Grote Loop (Gent), Kontich-Berchem Station (Antwerpen), Willebroek-Brussel (Brabantnet) en de Ringverbinding (Brabantnet). De Taskforce Doorstroming gaat nu bekijken welke maatregelen er genomen moeten worden op het terrein om de komst van de trambus mogelijk te maken.

Weyts: “De trambus staat synoniem voor hoogwaardig en dus verleidelijk openbaar vervoer”. Dankzij de trambus moeten de 4 tracés niet wachten op tramsporen. De trambus biedt op korte termijn en tegen scherpe prijs een mogelijkheid om meer mensen snel en comfortabel te vervoeren. De trambus kan zo de perfecte opstap vormen voor de aanleg van een nieuwe tramlijn.

“We hebben geen tijd te verliezen. We moeten nu werk maken van verleidelijker openbaar vervoer. Geen verre plannen voor over 20 jaar, maar concrete engagementen vandaag”, besluit Weyts.

Bekijk het verslag van VRT Journaal hier.

Bekijk het verslag van VTM Nieuws hier.

Bekijk het verslag van Kanaal Z hier.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is