Werken aan de weg voor vlotter verkeer in Leuven

Door Ben Weyts op 18 september 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

De Leuvense stadsring (R23) wordt op 7 locaties aangepast. Zo wil Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts ook na de invoering van het Leuvense circulatieplan een vlotte doorstroming garanderen. Op de Diestsesteenweg (N2) in Kessel-Lo maken de diensten van minister Weyts werk van een vlottere doorstroming voor de bus. “Gericht werken aan de weg voor vlotter verkeer in Leuven”, vat Weyts samen.

De Stad Leuven heeft een nieuw circulatieplan opgesteld voor de binnenstad. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts komt nu met ingrepen voor de Leuvense stadsring, die eigenlijk een gewestweg (R23) is. Zo blijft er een vlotte doorstroming, ook na de invoering van het nieuwe circulatieplan.

Concreet worden de markeringen en de inrichting van 7 kruispunten gewijzigd. De kruispunten aan de Justus Lipsiusstaat en de Dagobertstraat worden al in de week van 19 september aangepakt. De kruispunten met de Dekenstraat, de Henri Reganstraat, de Gerard Vanderlindenstraat en de Weldadigheidsstraat volgen later.

Bus sneller door de file

Er komt ook een proefproject om het busverkeer op de as Diest-Leuven vlotter te laten doorstromen. Bussen die via de Diestsesteenweg (N2) Leuven binnenrijden, staan vandaag tijdens de spits vaak in de file voor ze de stad kunnen binnenrijden.

De diensten van minister Weyts willen nu bekijken of de file door een aangepaste lichtenregeling kan worden verschoven naar het stuk weg waar een busbaan voorzien is (vanaf de grens tussen Kessel-Lo en linden tot aan het kruispunt van de N2 met de Borstelstraat). Bussen zouden zo minder gehinderd worden door de file. Het openbaar vervoer zou nog verleidelijker worden als alternatief voor de file.

“Gerichte, lokale ingrepen kunnen een voelbaar verschil maken voor het verkeer rond Leuven”, zegt Weyts. “Vlotte doorstroming en verleidelijk openbaar vervoer zijn prioriteiten. Ik kijk uit naar de resultaten van het proefproject op de Dieststesteenweg. Misschien zullen chauffeurs bereid zijn om het openbaar vervoer te proberen, eenmaal ze in de file voorbijgestoken worden door de bus”. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is