Werk maken van trajectcontroles op de meest onveilige plekken

Door Ben Weyts op 15 oktober 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
tesnel

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft 26 drukke, Vlaamse gewestwegen bekendgemaakt waar de komende jaren trajectcontrole moet komen, vooral in de Antwerpse Kempen en Zuid-West-Vlaanderen. "Trajectcontrole werkt", benadrukt Weyts. "Dit is een rechtvaardige controlemethode die het veel te hoge aantal verkeersdoden kan helpen terugdringen". 

Aan trajectcontrole op autosnelwegen zijn chauffeurs al een tijdje gewend. De jongste jaren hebben ook een handvol gemeentebesturen geïnvesteerd in het veiliger maken van hun gevaarlijke gewestwegen door er trajectcontrole te installeren. Minister Weyts, die sterk gelooft in trajectcontroles, wil die trend nu vleugels geven. 

In het Vlaams Parlement maakte Weyts een lijst bekend van de 26 meest ongevalsgevoelige gewestwegen in Vlaanderen, waar de komende jaren stapsgewijs ook trajectcontrole komt om de maximumsnelheid te doen respecteren. De exacte timing van de plaatsing ervan hangt mee af van de betrokken gemeentebesturen, die de kostprijs van deze trajectcontrole mee financieren. Zeker is dat er dit jaar nog 4 trajectcontroles bijkomen, onder andere in Zwijndrecht.

De 'prioriteitenlijst' van 26 locaties is opgesteld door het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer en houdt rekening met het aantal ongevallen én de ernst van de ongevallen die op de Vlaamse gewestwegen gebeuren. De 'gevaarlijkste wegen' staan bovenaan het lijstje en zullen het eerst worden gerealiseerd, bijvoorbeeld de N18 in het Antwerpse Dessel.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is