Werelddierendag: dierenleed meer dan ooit opgespoord én bestraft

Door Ben Weyts op 4 oktober 2017, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Op Werelddierendag staan we stil bij Dierenwelzijn, maar de strijd tegen dierenleed moet élke dag gevoerd worden. Dierenminister Ben Weyts investeert in meer bewustwording én meer controle. De Inspectie Dierenwelzijn is meer dan verdubbeld en Weyts kreeg onlangs extra middelen toegezegd voor nog meer controle. Het budget voor de dieren stijgt zo met +182% sinds het aantreden van Weyts als eerste Vlaamse Dierenminister. Ook de politiezones en parketten nemen Dierenwelzijn nu serieus. Weyts: “Een echte dierenpolitie krijgt stilaan vorm”.

De laatste jaren wordt Dierenwelzijn in Vlaanderen op alle niveaus ernstig genomen. Het sluitstuk van het Dierenwelzijnsbeleid blijft natuurlijk de handhaving. Vlaams Dierenminister Weyts heeft de capaciteit van de Inspectie Dierenwelzijn verhoogd met wel 60%: meer dan een verdubbeling. De laatste nieuwe inspecteur kwam in augustus in dienst.

Bij de laatste begrotingsbesprekingen verkreeg Weyts bovendien 3 miljoen euro aan extra middelen voor onder meer een vernieuwd inspectieteam dat specifiek in de slachthuizen toezicht moet houden. Zo stijgt het budget voor Dierenwelzijn straks met 182% sinds het aantreden van Weyts als eerste Vlaamse Dierenminister. Bij regionalisering bedroeg het budget 2,2 miljoen euro. In de begroting van 2018 is 6,2 miljoen euro voorzien. 

Vorig jaar – nog vóór de uitbreiding van de dienst - deed de Inspectie Dierenwelzijn al 1.785 controles op het terrein. Er werden per maand gemiddeld 63 waarschuwingen uitgedeeld (+142%) en 36 processen-verbaal opgesteld (+111%). 10 hondenkwekers verloren hun erkenning. 2.435 dieren werden in beslag genomen voor bescherming: meer dan 200 dieren per maand. De minimumboete bedroeg 312 euro voor particulieren en 480 euro voor professionelen.

De Lokale Politie is de beste bondgenoot voor de diensten van Weyts. Lokale politiemensen zijn het beste geplaatst om verwaarlozing of mishandeling van dieren tijdig op te merken. De laatste jaren hebben steeds meer politiekorpsen oog voor Dierenwelzijn. De meeste politiezones hebben ondertussen een verantwoordelijke Dierenwelzijn. “Ik ga nu brief sturen naar alle politiezones met de vraag om de naam van hun verantwoordelijke dierenwelzijn door te geven”, zegt Weyts. “Zo krijgen ook de laatste politiezones zonder verantwoordelijke dierenwelzijn een zetje om dit in orde te brengen”.

Ook elk parket heeft nu een verantwoordelijke Dierenwelzijn. De Vlaamse Regering heeft Dierenwelzijn bovendien als een vervolgingsprioriteit voor de parketten doorgegeven.

“De weg naar meer dierenwelzijn is nog lang, maar nu timmeren we tenminste aan de weg”, zegt Weyts. “De pakkans voor dierenbeulen is al serieus verhoogd en wordt nog verder verhoogd”. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is