'Wapen je dieren tegen de winterkou'

Door Ben Weyts op 19 januari 2016, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

De winterprik kan dieren lelijk parten spelen. De diensten van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts houden een extra oogje in het zeil. Weyts vraagt aan de lokale politie om hetzelfde te doen. Ook eigenaars kunnen heel wat doen om de winter ook voor dieren draaglijk te houden. Weyts: “De winter kan niet bijten als baasjes een warme inspanning doen”.

Elke winter stellen vriestemperaturen onze dieren ernstig op de proef. De inspectiediensten van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts houden bij dit weer extra een oogje in het zeil. Omdat de Inspectie Dierenwelzijn niet overal kan zijn, roept Weyts de lokale politie dit ook te doen. Weyts: “Er kan heel wat dierenleed voorkomen worden als ook de lokale politie ‘te velde’ het winterwelzijn van dieren mee in de gaten houdt”.

Zeker weidedieren hebben bij winterweer extra (voor)zorg nodig. Belangrijk is een droge plaats waar de dieren kunnen neerliggen. Als er geen beschutting is, moeten dieren bij koud weer binnengehaald worden. Omdat er in de winter niet genoeg gras groeit op de weide, moeten eigenaars ook instaan voor voldoende vers voedsel, zodat de dieren op krachten blijven. Omdat waterleidingen en stilstaand water kunnen bevriezen, wordt er best ook gewaakt over voldoende drinkbaar water.

Gezelschapsdieren zoals katten en honden zijn evenmin immuun voor de temperatuur. Een hondenhok moet droog en goed beschut zijn. Baasjes kunnen een hok eenvoudig isoleren met wat stro of een deken. Wie in het winterweer gaat wandelen met een hond, bekijkt best achteraf de poten, om te controleren of er geen ijs, sneeuw of zout is blijven vastkleven.

Sommige dieren zijn gevoeliger voor de winter dan andere. Geiten en ezels zijn minder bestand tegen regen dan runderen, schapen met een dikke vacht of paarden. Weyts roept dierenhouders op om behoedzaam om te springen met elk dier. “Sommige dieren voelen de koude even scherp als wij. Doe een warme inspanning, en scherm ze af van de kou”.

Meer informatie over winterzorg (weide)dieren kan je hier vinden. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is