'Vuurwerk op nieuwjaar kan het feest verknallen voor je dier'

Door Ben Weyts op 27 december 2015, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
vuurwerk

Als je echt zo nodig vuurwerk wil afsteken op nieuwjaar, sta dan eerst even stil bij de gevolgen voor dieren. Dat is de oproep van Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts, die alle 308 Vlaamse burgemeesters heeft aangeschreven met een heel concrete vraag: beperk het vuurwerk tot één locatie in de gemeente. Als een verbod niet realistisch is, kan die ingreep de overlast voor dieren toch minimaliseren. "Je moet je toch echt eens afvragen of enkele knallen nu echt zo leuk zijn dat je daar dierenlevens mee wil verknallen", zegt Weyts. 

Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek bevestigt wat veel eigenaars al weten: de lichtflitsen en het lawaai van vuurwerk beangstigen honden en andere dieren in grote mate. “Als dierenliefhebber ben ik een koele minnaar van vuurwerk. Wie het toch afsteekt, wil ik heel vriendelijk vragen om minstens enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te treffen” zegt Weyts “Het vuurwerkplezier mag niet ten koste van dieren gaan". 

Weyts geeft burgemeesters de raad om vuurwerk te centraliseren op één plaats in de gemeente. In enkele Vlaamse steden en gemeenten is privaat vuurwerk nu al verboden, maar in vele gevallen niet. Weyts vraagt aan de Vlaamse burgemeesters om één plek in de gemeente te voorzien waar burgers hun eigen vuurwerk kunnen afsteken, als een verbod dan toch niet realistisch is. 

De Dierenwelzijnsminister geeft nog enkele zeer concrete tips mee, niet alleen voor wie zelf vuurwerk afsteekt maar ook voor buurtbewoners.

- Tijdens nieuwjaarsnacht kunnen dieren het best binnen blijven. Dieren die normaal in een wei verblijven, worden best op stal gezet. 

Laat uw dier ruim op voorhand uit. Bij oudjaar is dit best voor 23u.

Behandel uw dier niet anders dan dat u gewoonlijk zou doen. Hou vast aan dagelijkse routine.

Laat het licht bij uw dier aan, zodat de lichtflitsen minder opvallen.

Vermijd scherpe of breekbare voorwerpen in de buurt.

Creëer een veilige omgeving voor uw huisdier of blijf bij uw huisdier.

Geef het dier de mogelijkheid om zich te verstoppen ook al is het een ongewone plaats. Voor het dier is het op dat moment een veilige plaats.

Zorg dat uw huisdier geen toegang heeft tot buitendeuren.

-  Zorg voor geluid dat het vuurwerk overstemt (TV, muziek) – zonder te overdrijven.

Als uw huisdier erg bang is geweest tijdens het vuurwerk, hou hem dan nog enkele uren binnen tot het volledig gekalmeerd is.

Controleer uw tuin op restanten van vuurwerk. Niet-ontplofte stukken kunnen alsnog ontploffen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is