Vuurwerk kan dierenlevens verknallen

Door Ben Weyts op 18 december 2016, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts roept iedereen, die vuurwerk wil afsteken, op om eerst eventjes stil te staan bij de gevolgen voor dieren. Een gelijkaardige boodschap richtte hij ook tot alle 308 Vlaamse burgemeesters. Weyts schreef hen vorige maand aan om, wanneer een verbod niet realistisch is, het vuurwerk te beperken tot één locatie in de gemeente of stad. Daarnaast geeft Weyts concrete tips voor al wie dieren heeft om de feestperiode behouden door te komen. “Iedereen die vuurwerk afsteekt, moet zich toch eens afvragen of die enkele knallen nu echt belangrijker zijn dan het mogelijk verknallen van dierenlevens”, aldus Weyts.

 

Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek bevestigt wat veel eigenaars al weten: de lichtflitsen en het lawaai van vuurwerk beangstigen honden en andere dieren in grote mate.

“Als dierenliefhebber ben ik een koele minnaar van vuurwerk. Wie het toch afsteekt, wil ik heel vriendelijk vragen om minstens enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te treffen, zodat vuurwerkplezier niet ten koste gaat van dieren”, meent Weyts. De Dierenwelzijnsminister stelt enkele simpele ingrepen voor, niet alleen voor wie zelf vuurwerk afsteekt maar ook voor buurtbewoners.

 

In enkele Vlaamse steden en gemeenten is privaat vuurwerk nu al verboden, maar in vele gevallen niet. Het nieuwe jaar zal daar dan ook met geknal en gespetter starten. Weyts schreef hen aan om wanneer een verbod niet realistisch is dan toch minstens het vuurwerk te beperken tot één locatie in de gemeente of stad. “Met de laatste gemeenteraden die nu geagendeerd staan, hoop ik op het gezond verstand van de lokale besturen om vuurwerk te beperken tot één locatie.”

 

Tijdens nieuwjaarsnacht kunnen dieren best binnen blijven. Dieren die normaal in een wei verblijven, worden best op stal gezet.

 

 

Voor huisdieren zijn er volgende tips:

 

Laat uw dier ruim op voorhand uit. Bij oudjaar is dit best voor 23u.

Behandel uw dier niet anders dan dat u gewoonlijk zou doen. Hou vast aan dagelijkse routine.

Laat het licht bij uw dier aan, zodat de lichtflitsen minder opvallen.

Vermijd scherpe of breekbare voorwerpen in de buurt.

Creëer een veilige omgeving voor uw huisdier of blijf bij uw huisdier.

Geef het dier de mogelijkheid om zich te verstoppen ook al is het een ongewone plaats. Voor het dier is het op dat moment een veilige plaats.

Zorg dat uw huisdier geen toegang heeft tot buitendeuren.

Zorg voor geluid dat het vuurwerk overstemt (TV, muziek) – zonder te overdrijven.

Als uw huisdier erg bang is geweest tijdens het vuurwerk, hou hem dan nog enkele uren binnen tot het volledig gekalmeerd is.

Controleer uw tuin op restanten van vuurwerk. Niet-ontplofte stukken kunnen alsnog ontploffen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is