Vlotte en veilige fietsostrade Antwerpen-Mechelen officieel ingereden

Door Ben Weyts op 15 juni 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
#fietsostrade

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en honderden enthousiastelingen hebben de fietsostrade Antwerpen-Mechelen officieel ingereden. Minister Weyts wil de vlotte en veilige fietsverbinding verder doortrekken, helemaal tot in Brussel. "Ik blijf investeren in fietsostrades", zegt Weyts. "De volgende jaren wil ik er nog 80 realiseren. Zo bieden we een alternatief voor de auto en voor de file". 

De Vlaamse Regering subsidieert via het Fietsfonds 40% van de fietsostrades. “Door de uitbouw van vlotte en veilige fietsverbindingen willen we mensen verleiden om de auto wat vaker aan de kant te laten staan. Ik wil blijven investeren om fietsen aangenamer en aantrekkelijker te maken”.

Op fietsinfrastructuur wordt niet bespaard. Jaarlijks gaat zo'n 88 miljoen euro naar nieuwe en betere fietspaden. Dit jaar is er 8 miljoen gereserveerd voor de fietsostrades. Minister Weyts wil er de komende jaren nog 80 realiseren.

Antwerpen-Brussel

Weyts heeft concrete plannen om de fietsostrade Antwerpen-Mechelen door te trekken tot in Brussel. "Ik wil Mechelen via de Zennedijk verbinden met Vilvoorde", zegt Weyts. "In Vilvoorde sluit de fietssnelweg dan aan op de Kanaalroute. Zo maken we werk van een vlotte, veilige en groene fietsverbinding tot in Brussel".

Waar nodig zullen de jaagpaden verbreed en verhard worden. Op andere plekken, bijvoorbeeld ter hoogte van Eppegem, komt er een nieuw jaagpad. "In combinatie met een nieuwe fiets- en voetgangersbrug kunnen we zo reeds bestaande stukjes fietssnelweg met elkaar linken", legt Weyts uit. Ook in Zemst komt er een nieuwe fietsbrug ter hoogte van de Heidestraat.

Het traject vanaf de grens met Mechelen, van vlak voor de N1-brug over de E19 (Carrefour) tot aan de Heidestraat/Zenne is momenteel in ontwerpfase. "Heel wat investeringen, waarin Vlaanderen het leeuwendeel op zich neemt. Maar zeker de moeite waard", besluit Weyts. 

Bekijk het verslag van VRT Journaal hier.

Bekijk de beelden van VTM Nieuws hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is