Vlaanderen ziet Tervuren als erkend 'toeristisch centrum'

Door Ben Weyts op 28 april 2017, over deze onderwerpen: Toerisme, Vlaamse Rand

De Vlaamse Regering steunt de vraag van de gemeente Tervuren om erkend te worden als ‘toeristisch centrum’. Dat zou concreet betekenen dat zondagsopeningen mogelijk worden. “We willen de handelaars en uitbaters in Tervuren de ruimte geven om in te spelen op de komst van nog meer toeristen”, zegt minister van Toerisme en Vlaamse Rand Ben Weyts.

Tervuren heeft de voorbije jaren flink geïnvesteerd in toeristisch onthaal. Zo is er een meertalige toeristisch website gelanceerd en is er een nieuw toeristisch bezoekerscentrum geopend. Een ambitieuze herbestemming van kazerne Panquin (met o.a. een nieuw hotel, congresfaciliteiten en een nieuwe groene oase van 9.000 m²) zit nog in de pijplijn.

Tervuren maakt zich op om een pak meer toeristen te ontvangen als het Afrikamuseum volgend jaar weer open gaat. Daar worden vanaf 2018 maar liefst 250.000 bezoekers per jaar verwacht.

Het gemeentebestuur hoopt nu op een officiële erkenning als ‘toeristisch centrum’. Concreet betekent dit dat de kleinhandelszaken binnen een bepaalde afgebakende zone ruimere mogelijkheden krijgen om op zondag open te gaan met personeelsleden. Het zou gaan om het handelscentrum (Markt, Leuvensesteenweg (tot en met huisnummer 17), Brusselsesteenweg (tot en met huisnummer 65), Hoornzeelstraat (tot en met huisnummer 40), Kerkstraat, Kasteelstraat, Klarastraat), het Park van Tervuren, het Kapucienenbos en het deel van het Zoniënwoud op Tervuurs grondgebied. Er liggen zo’n 20 horecazaken in de afgebakende zone.

Onder impuls van Vlaams minister van Toerisme en Vlaamse Rand Ben Weyts heeft de Vlaamse Regering zich nu achter Tervuren geschaard.

Burgemeester Jan Spooren is blij met de Vlaamse steun: “Tervuren verdient de erkenning”, zegt Spooren. “Met onder andere het wereldberoemde Afrikamuseum en het prachtige Zoniënwoud heeft onze gemeente troeven van formaat. Tervuren is voor toeristen uit binnen- en buitenland een geweldige ontdekking in de groene Vlaamse Rand en de ideale uitvalsbasis om de Druivenstreek te verkennen. Als officieel ‘toeristisch centrum’ krijgt Tervuren de kans om zich verder te ontwikkelen als gastvrije gemeente en nog meer bezoekers te verleiden”.

Na het positieve advies van de Vlaamse Regering moet de erkenning nu alleen nog bekrachtigd worden door federaal minister van Werk Kris Peeters. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is