Vlaanderen wil Rubenskasteel van Elewijt aankopen

Door Ben Weyts op 24 mei 2019, over deze onderwerpen: Toerisme

De Vlaamse Regering geeft minister van Toerisme Ben Weyts groen licht om het Steen in Elewijt te kopen. Tussen 1635 en 1640 was het Steen de thuis van Peter Paul Rubens en zijn vrouw Hélène Fourment. Toerisme Vlaanderen zou het zogenaamde ‘Rubenskasteel’ nu aankopen als onderdeel van het beleid om de Vlaamse Meesters in ere te herstellen en internationaal uit te spelen als toeristische troef. “We willen dit erfgoed redden én een nieuwe toekomst geven”, zegt Weyts. “Het is de ideale locatie voor een toeristische attractie rond Rubens”.

De geschiedenis van het Steen van Elewijt gaat terug tot de 11de eeuw. Peter Paul Rubens kocht het kasteel in 1635 en renoveerde  het in pracht en praal. De Vlaamse Meester woonde er tot zijn dood in 1640 samen met zijn vrouw Hélène Fourment en schilderde er heel wat beroemde landschappen. Het kasteel zelf werd vereeuwigd op Herfstlandschap met uitzicht op het Steen.  

Het Rubenskasteel ademt grandeur uit, maar is vandaag in privébezit en niet toegankelijk voor het grote publiek. Het staat momenteel te koop.

De Vlaamse Regering geeft minister van Toerisme Ben Weyts nu groen licht om het Rubenskasteel aan te kopen. De aankoop past in het toeristisch beleid om de Vlaamse Meesters in ere te herstellen en internationaal uit te spelen als toeristische troef.

“Ik vind dat we best wat fierder mogen zijn op onze Vlaamse meesters. En dus ook de unieke kans niet laten schieten om dit domein aan te kopen en open te stellen voor het publiek. Het zou toch doodzonde zijn als dit kasteel en de geschiedenis die eraan vasthangt verloren zou gaan”, zegt Weyts. “We willen dit Vlaamse erfgoed in Vlaamse handen houden en het een nieuwe toekomst geven. Het Rubenskasteel is de gedroomde locatie voor een toeristische beleving rond de laatste levensjaren van deze wereldberoemde Vlaamse Meester en zijn muze Hélène Fourment”.

De aankoop van het Rubenskasteel is een fantastische bekroning voor het programma rond de Vlaamse Meesters, dat de voorbije jaren uitgerold werd.

Weyts investeerde 26 miljoen euro in 16 hefboomprojecten en een 3-jarenprogramma rond de Vlaamse Meesters. In 2018 lag de focus al eens op Rubens, in 2019 staat Bruegel centraal en volgend jaar wordt er ingezoomd op Van Eyck. De Vlaamse Meesters zijn immers culturele uithangborden die een internationaal publiek kunnen prikkelen om een bezoek te brengen aan Vlaanderen: de bakermat van zoveel prachtige kunst.

Het Steen omvat behalve het Rubenskasteel zelf nog een gebouwengroep die het Neerhof wordt genoemd en een domein van 80 hectare. De aankoop zou nu gebeuren via Toerisme Vlaanderen, maar voor de exploitatie zal gezocht worden naar private partners.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is