Vlaanderen wil de 'World Choir Games' binnenhalen in 2020

Door Ben Weyts op 15 december 2017, over deze onderwerpen: Toerisme

De Vlaamse Regering wil de World Choir Games – de ‘Olympische Spelen voor koren’ – in 2020 laten plaatsvinden in Vlaanderen. Het gaat om een internationaal topevenement dat 30.000 deelnemers uit 80 verschillende landen naar ons land haalt en onze economie 21 miljoen euro zou moeten opbrengen. De ‘bid’ voor de World Choir Games past in het Vlaamse beleid om in de toekomst meer grote evenementen met internationale uitstraling naar Vlaanderen te halen.

In 2016 werd ‘EventFlanders’ opgericht: een gespecialiseerde cel die Vlaamse evenementen naar een hoger niveau tilt én jacht maakt op internationale evenementen. ‘EventFlanders’ werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar wordt ondersteund door het Departement Buitenlandse Zaken, het Departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen.

Het is de bedoeling om in de nabije toekomst meer internationale topevenementen naar Vlaanderen te halen. EventFlanders gaat actief op zoek naar grote evenementen die bij ons zouden kunnen doorgaan.

World Choir Games

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts trekt nu middelen uit voor een bid voor de 2020-jubilieumeditie van de World Choir Games. Het gaat om de grootste wedstrijd voor koren in de wereld: tot 500 koren uit 80 verschillende landen, samen tot wel 30.000 deelnemers.

Dit 11-daagse topevenement bestaat sinds het jaar 2000 en wordt elke 2 jaar georganiseerd in een ander land. Eerder vond het evenement onder meer plaats in Shaoxing (China), Cincinatti (Verenigde Staten), Riga (Letland) en in 2018 wordt het georganiseerd in Tschwane (Zuid-Afrika).

“We focussen op evenementen op maat van Vlaanderen, met een grote economische return”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Evenementen zoals de World Choir Games zijn zeer interessant vanwege de internationale uitstraling en de economische return, die conservatief geraamd wordt op 21 miljoen euro aan inkomsten”.

“Vlaanderen is de bakermat van ongeveer 1000 koren, met samen zo’n 32.000 leden die elke week zingen”, zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. “Ik wil de Vlaamse koren de kans geven om een thuismatch te spelen op de World Choir Games. De komst van dit topevenement zou een mooie impuls geven aan onze koren”.

“De World Choir Games zijn de Olympische Spelen voor koren, met competitie in 30 verschillende categorieën”, zegt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters. “Vlaanderen is het gedroomde decor voor een topevenement zoals de World Choir Games. Dit soort grote publiekstrekkers met internationale uitstraling moeten we naar Vlaanderen halen”.

“Het aantrekken van dit soort topevenementen versterkt en vergroot de internationale uitstraling van Vlaanderen”, zegt minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois. “De World Choir Games worden in de hele wereld gevolgd en zorgen voor een mooie visibiliteit”.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is