Vlaanderen wil de omslag maken naar slimme LED-verlichting

Door Ben Weyts op 28 oktober 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
LED

Vlaanderen wil de duurzame keuze voor LED-verlichting langs de wegen maken: iets duurder bij de installatie, maar goedkoper op termijn én beter voor de verkeersveiligheid. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts gezegd bij de inhuldiging van een gloednieuw fietspad mét dynamische LED-verlichting, langsheen het Heverleebos. "We draaien de knop om", aldus Weyts.

Weyts wil van LED-verlichting de norm van de toekomst maken. “De investering verdient zichzelf terug, en LED-licht maakt het verkeer veiliger.” De minister wil LED-verlichting uitrollen langs de snelwegen. In 2017 wordt het Vlaams verlichtingscontract vernieuwd. “Vanaf 2017 willen we bij elke vervanging of nieuwe installatie kiezen voor LED”, besluit Weyts. "Veiliger voor de weggebruiker, beter voor de belastingsbetaler". 

De LED-visie werd voorgesteld bij de inhuldiging van een gloednieuw fietspad, die een missing link tussen Oud-Heverlee en het zuidoosten van Leuven invult. Het nieuwe fietspad is uitgerust met dynamische LED-verlichting: 39 verlichtingspalen van 5 meter hoog lichten op als een fietser nadert, en dimmen als de fietser voorbij is. In het Heverleebos wordt amberkleurig licht gebruikt. “Even veilig voor fietsers, maar ook aangenaam voor de vele vleermuizen die in het bos wonen”, zegt Weyts, die ook bevoegd is voor Dierenwelzijn. “Het ultraviolette licht van een straatlantaarn verstoort het evenwicht en de jacht van de vleermuizen bijvoorbeeld veel te veel.” 

De Vlaamse Regering heeft via het Agentschap Wegen & Verkeer in totaal 1,1 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe fietsverbinding langs het Heverleebos. “Daarmee kopen we een duurzame fietslink voor talloze pendelaars en studenten, die bovendien duurzaam is ingeplant in de natuurlijke omgeving”, besluit Weyts. “Een investering in de toekomst.”

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is