Vlaanderen neemt het voortouw tegen dierproeven

Door Ben Weyts op 11 januari 2017, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Vlaams Dierenminister Ben Weyts investeert €350.000 in alternatieven voor proefdieronderzoek. Er komt o.a. een Europees platform dat alle alternatieve methodes zal verzamelen. In de toekomst wil Weyts ook Vlaamse bedrijven laten bijdragen tot nieuwe onderzoeksprogramma’s. “We willen dierproeven maximaal voorkomen”, zegt Weyts. “Vlaanderen neemt binnen de EU het voortouw voor dierenwelzijn”.

Vlaanderen neemt het voortouw bij de ontwikkeling en promotie van alternatieve methodes die dierproeven overbodig maken. Er bestaan al heel wat interessante alternatieven voor dierproeven, maar vaak zijn onderzoekers niet op de hoogte van de specifieke alternatieve mogelijkheden.

Vlaams Dierenminister Ben Weyts trekt daarom €250.000 uit voor de oprichting van een Europees platform voor alternatieve methodes. Het Europese referentielabo voor alternatieve methodes (EURL-ECVAM) en Nederland zullen alvast aansluiten bij het platform en in de toekomst moeten nog meer Europese landen betrokken worden.

“Er bestaan al sterke alternatieven, zoals in vitro-testen en computermodellen”, zegt Weyts. “We gaan versnipperde expertise nu bundelen en beschikbaar stellen voor onderzoekers”.

Oogirritatietest

Weyts investeert ook gericht in de ontwikkeling van nieuwe alternatieve methodes. Concreet gaat er €100.000 naar de ontwikkeling van een alternatief voor de oogirritatietest. Die test is verplicht voor heel wat chemische producten, maar gaat vandaag gepaard met veel dierproeven. Elk jaar worden in de EU wel 50 miljoen dieren onderworpen aan een oogirritatietest.

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) onderzoekt nu alternatieven die niet alleen de dierproeven overbodig maken, maar zo ook de kostprijs van chemische producten drukken. “Vlaanderen investeert gericht in een veelbelovende piste om miljoenen dieren de oogirritatietest te besparen”, zegt Weyts.

Cofinanciering

In de toekomst wil Weyts de sector die gebruik maakt van dierproeven laten bijdragen tot nieuwe onderzoeksprogramma’s die het dierenleed verder verkleinen. Weyts is daarvoor in gesprek met de belangrijkste spelers in Vlaanderen.

“Vlaanderen moet pionier worden in wetenschappelijk onderzoek dat dieren ontziet”, zegt Weyts. “Ik mik op cofinanciering van de sector, specifiek voor onderzoeken die vooral in Vlaanderen een impact hebben. Vroeger waren er alleen onderzoeken mét dierenleed, we zetten nu alles in op onderzoeken tégen dierenleed”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is