Vlaanderen neemt Europees het voortouw inzake Dierenwelzijn

Door Ben Weyts op 16 februari 2016, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Onder impuls van Vlaanderen sluit België zich aan bij een nieuw Europees platform rond Dierenwelzijnsbeleid. Goede praktijken kunnen zo uitgewisseld worden met Denemarken, Zweden, Duitsland en Nederland. “Vlaanderen zoekt aansluiting bij de Europese koplopers inzake Dierenwelzijn”, stelt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. 

Op vraag van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts wordt België - samen met  Denemarken, Zweden, Duitsland en Nederland – stichtend lid van een nieuw Europees platform rond Dierenwelzijn. “Bij de Europese Commissie neemt de aandacht voor Dierenwelzijn af, en dat baart mij zorgen”, stelt Weyts. “Daarom bundelen we nu met enkele gelijkgezinde landen de krachten”.

Concreet is het de bedoeling om via het forum kennis en goede praktijken uit te wisselen, initiatieven te coördineren en nieuw wetgevend werk rond Dierenwelzijn voor te bereiden. Heel wat dossiers inzake Dierenwelzijn hebben een internationale dimensie. “In de strijd tegen malafide puppyhandel ga ik bijvoorbeeld al samenwerken met mijn Nederlandse collega”, zegt Weyts. 

Nu Vlaanderen voor het eerst bevoegd is voor Dierenwelzijn, wordt het beleidsdomein uitgebouwd tot een volwaardige bevoegdheid. De ambitie is om aansluiting te vinden bij Europese koplopers inzake Dierenwelzijnsbeleid, zoals Zweden en Denemarken. De Waalse en Brusselse collega van minister Weyts reageerde positief op zijn vraag om ook België te laten aansluiten bij het nieuwe platform van de koplopers. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is