Vlaanderen en Catalonië sluiten toeristisch samenwerkingsakkoord

Door Ben Weyts op 29 september 2017, over deze onderwerpen: Toerisme

Vlaanderen en Catalonië hebben in een gemeenschappelijke verklaring (‘memorandum of understanding’) het kader vastgelegd voor een nauwere samenwerking op het gebied van toerisme. Eerder werd ook al een gelijkaardig akkoord afgesloten met VisitScotland. “We delen veel en we kunnen veel van elkaar leren”, zegt minister van Toerisme Ben Weyts.

Vlaanderen en Catalonië bezegelen hun toeristische samenwerking met een ‘memorandum of understanding’, dat ingaat op zondag 1 oktober. De gemeenschappelijke intentieverklaring werd opgesteld door administrateur-generaal Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen, Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts, Catalaans minister van Ondernemen Santi Vila i Vicente en vice-president Octavi Bono i Gispert van de Catalan Tourist Board.

“De samenwerking lijkt mij de evidentie zelve”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Onze beide deelstaten onderhouden goede banden en delen veel gelijkenissen op onder meer politiek en socio-economisch gebied. Ook toeristisch kunnen we veel van elkaar leren. Catalonië beleeft moeilijke tijden. Dit is dus meer dan ooit het moment waarop vrienden hun banden versterken”.

Toerisme Vlaanderen en de Catalan Tourist Board gaan nauw samenwerken. De Vlaamse toeristische organisatie bouwt bijvoorbeeld al 10 jaar expertise op rond het lokale draagvlak voor toerisme, wat interessant kan zijn voor een drukbezochte bestemming als Barcelona. Omgekeerd kunnen de Catalanen de Vlamingen nog veel bijleren over pakweg bestemmingspromotie, die de sterkste toeristische troeven op een vernieuwende en efficiënte manier uitspeelt.

“Ik ben zeker dat Catalonië ons op vele vlakken kan inspireren om onze dagelijkse werking bij te sturen en te verbeteren”, zegt Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “Bijna een kwart van het inkomend toerisme naar Spanje gaat richting Catalonië: onze collega’s hebben dus bakken ervaring. In 2015 sloot Vlaanderen al een gelijkaardige samenwerkingsovereenkomst met Schotland en die bleek erg rendabel. Van de Schotten staken we heel wat op rond kwaliteitssystemen in toerisme of de organisatie van grootschalige evenementen”

“Onze aanpak inzake duurzaam toerisme is zonder twijfel verwant aan die van Vlaanderen”, zegt Octavi Bono i Gispert van de Catalan Tourist Board. “Ik stel met plezier vast dat we ondanks onze evidente verschillen een zeer soortgelijke strategie op dat vlak hebben en dus nog heel veel van elkaar kunnen leren”. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is