Vlaamse steun voor restauratie Mercator-Orteliushuis

Door Ben Weyts op 18 juli 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
© Agentschap Onroerend Erfgoed

De nieuwbakken Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts investeert 700.000 euro in de restauratie en herbestemming van het Mercator-Orteliushuis aan de Kloosterstraat in Antwerpen. Het gebouw krijgt een polyvalente en flexibele invulling, met ruimte voor horeca, handel en kantoren. “Met deze investering verfraaien we ons historisch erfgoed en versterken we het barokke karakter van Antwerpen”, zegt Weyts. 

Het Mercator-Orteliushuis aan de Kloosterstraat in Antwerpen is een van de best bewaarde, historische stadsvilla's van Antwerpen. Het barokke complex past in hetzelfde rijtje als het Rubenshuis, het Rockoxhuis en het Museum Plantin en Moretus. Al in 1946 werd het omwille van grote historische waarde beschermd als monument, maar anno 2019 kan het een restauratie gebruiken. Met onder andere een totale oppervlakte van meer dan 1.000 vierkante meter, een grote binnentuin en prachtige gewelfde kelders heeft het Mercator-Orteliushuis veel potentieel.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts investeert nu 711.846 euro in het Mercator-Orteliushuis. Dankzij deze Vlaamse premie kan de Stad Antwerpen werk maken van de restauratie en de herbestemming. Het gebouw krijgt een polyvalente en flexibele invulling met ruimte voor horeca, handel en kantoren.

Dankzij de Vlaamse steun lonkt er nu een nieuwe toekomst voor dit prestigieuze stadspalazzo. De kern van het Mercator-Orteliushuis dateert al uit de 16de eeuw. In de 17de eeuw volgden er belangrijke uitbreidingen, met onder meer een vierde vleugel in laat-barokstijl. Het pand werd vernoemd naar de Vlaamse cartografen Gerard Mercator en Abraham Ortelius, al hebben zij er nooit gewoond. Als statige patriciërswoning werd het eeuwenlang bewoond door een van de rijkste families van de stad. Na een periode van verval werd het in 1950 overgedragen aan de Stad. Tot eind 2010 waren er verschillende stadsdiensten gehuisvest in het gebouw. Op dit moment verhuurt de Stad Antwerpen het Mercator-Orteliushuis aan uitgeverij Het Bronzen Huis.

Technische informatie:  https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/5227

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is