Vlaamse Rand krijgt impuls voor wonen in eigen streek

Door Ben Weyts op 27 december 2017, over deze onderwerpen: Vlaamse Rand

De Vlaamse Regering moderniseert de registratierechten voor de aankoop van een woning. Er wordt binnen de hervorming ook een extra korting voorzien voor woningen in de Vlaamse Rand. "Met een apart tarief willen we uitdrukkelijk bijdragen tot het recht op wonen in eigen streek", zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. 

Wie in Vlaanderen een huis wil kopen, zal zich binnenkort niet meer moeten baseren op het verouderde kadastraal inkomen en het groot of klein beschrijf. De Vlaamse Regering komt met een belangrijke hervorming: in de toekomst bepaalt de aankoopprijs de hoogte van de registratierechten. Voor alle gezinswoningen zal het percentage 7 procent bedragen. Vandaag is dat nog 10 procent voor woningen met een kadastraal inkomen (KI) hoger dan 745 euro. 

Bovendien krijgen zogenaamde 'bescheiden' woningen een voorkeurstarief, waarbij er op de eerste schijf van 80.000 helemaal geen registratierechten betaald moeten worden. "Bescheiden" woningen zijn huizen onder de 200.000 euro. Maar, opvallend: voor woningen of appartamenten in de kernsteden óf in de Vlaamse Rand wordt de lat op 220.000 euro gelegd. 

Het is een bewuste keuze van de Vlaamse Regering om ook in de Vlaamse Rand het aankopen van een woning voordeliger te maken. "Het is niet evident om een betaalbare woning te vinden in de Vlaamse Rand", zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. "De Vlaamse Regering wil jonge Vlamingen die in eigen streek willen blijven wonen, in onze eigen Vlaamse Rand, graag een duwtje in de rug geven". 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is