Vlaamse Meesters toeristische uithangborden voor bestemming Vlaanderen

Door Ben Weyts op 14 december 2015, over deze onderwerpen: Toerisme
vlaamsemeesters

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts lanceert een ambitieus nieuw project rond de Vlaamse Meesters.  “Vlaanderen is de bakermat van heel wat Europese kunst en cultuur", stelt Weyts vast. "Toch zijn er al te weinig mensen in binnen- en buitenland die dat beseffen". Er zijn alvast 10 hefboomprojecten geselecteerd die daar verandering in moeten brengen.

Beroemde kunsthistorische iconen zoals Bruegel, Rubens of Van Dyck verleiden nu al toeristen van over de hele wereld tot een bezoek aan Vlaanderen. Toerismeminister Weyts wil dat effect nog versterken, met onder meer de restauratie van het Lam Gods, de renovatie van het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA) en het 450 jarig overlijden van Bruegel (2019). 

Weyts wil investeren in wervende hefboomprojecten rond de Vlaamse Meesters. Een professionele jury screende 78 ingestuurde dossiers en zette er 10 op de shortlist. In de volgende maanden kunnen de indieners hun projectvoorstel verder uitwerken met een business- en financieel plan. Op basis van die plannen kunnen de projecten via Toerisme Vlaanderen financiële steun krijgen. 

Het concept ‘Vlaamse Meesters’ beperkt zich niet tot de gekende oude meesters. Het gaat ook over hedendaagse Vlaamse kunst en cultuur, over meesterschap in onze creatieve industrieën en over het baanbrekend vakmanschap in tal van ambachten of sectoren. 

De internationale promotie kan pas succesvol zijn als het thema 'Vlaamse Meesters' ook in Vlaanderen leeft. Weyts wil daarom ook de Vlamingen enthousiasmeren voor de Vlaamse meesters. Met de 10 weerhouden projecten zet de minister daarom een breed en mobiliserend toeristisch project op, met aandacht voor kruisbestuivingen, onverwachte verhalen en lokale meesters.

Concreet gaat het onder meer over een nieuw bezoekerscentrum voor het Lam Gods in de Gentse Sint-Baafskathedraal, een Van Eyck-tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten, een Bruegeljaar in het kasteel van Gaasbeek en de ontsluiting van een 60-tal sites in heel Vlaanderen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is