Vier nieuwe trajectcontroles op de gevaarlijkste gewestwegen

Door Ben Weyts op 29 juni 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
trajectcontrole

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts laat op vier locaties gloednieuwe trajectcontroles installeren. Die slimme camera's komen - niet toevallig - allemaal boven gewestwegen. 'Ook daar moet het aantal verkeersdoden drastisch naar beneden', zegt Weyts. 'Vorig jaar vielen er 400 doden op Vlaamse wegen. Minder verkeersdoden betekent meer controle, dat kan gewoonweg niet anders.'

De nieuwe trajectcontroles komen op de R13 in Turnhout, de N18 in Balen, de N126 in Geel en de N42 in Oosterzele. "We kiezen voor die locaties omdat er op die plaatsen veel verkeersslachtoffers vallen', zegt Weyts. 'Ze staan bovenaan de ranglijst. Op deze vier locaties samen zijn de voorbije vijf jaar maar liefst 6 doden, 20 zwaargewonden en 118 lichtgewonden gevallen". 

Minister Weyts kiest bewust voor gewestwegen. Vorig jaar vielen er 108 verkeersdoden op snelwegen, op gewestwegen ligt dat aantal bijna vier keer zo hoog. "Ongevallen op gewestwegen hebben vaak ook een zwaardere impact, omdat er fietsers en voetgangers bij betrokken zijn", legt Weyts uit.

Om de trajectcontroles mogelijk te maken, heeft Weyts 250.000 euro vrijgemaakt. Volgens de minister loont die investering: waar eentrajectcontrole staat, daalt het aantal verkeersongevallen. Een concreet voorbeeld: sinds de invoering van detrajectcontrole op de E40 tussen Erpe-Mere en Wetteren gebeuren daar 43 procent minder ongevallen.

De nieuwe portalen boven de weg worden dit jaar al geïnstalleerd, begin volgend jaar zullen ze snelheidsduivels beboeten. Maar omdat het zogenaamde ANPR-camera's zijn, die automatisch nummerplaten herkennen, kan de politie er ook geseinde auto's of niet-gekeurde mee opsporen.

Bekijk de reportage van VTM Nieuws over de nieuwe trajectcontroles hier

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is