Vanaf 2019 rijden er trambussen tussen de Heizel en de luchthaven

Door Ben Weyts op 25 november 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Vanaf 2019 gaan er trambussen rijden op de Ringverbinding tussen de Heizel en Brussels Airport. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts investeert  € 90 miljoen om de trambus voor het eerst naar Vlaanderen te halen en pendelaars op korte termijn een aantrekkelijk alternatief te bieden voor de file. “We bieden nu al perspectief op hoogwaardig openbaar vervoer in de rand rond Brussel”, zegt Weyts.

De kogel is door de kerk: er rijden vanaf 2019 trambussen op de Ringverbinding van het Brabantnet. “Tramsporen aanleggen kost veel tijd”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “De trambus laat toe om sneller een alternatief aan te bieden voor de file. Zo zorgen we op korte termijn voor een ruimer aanbod van vlot en comfortabel openbaar vervoer. De eigen bedding van de trambus is ook de ideale opstap voor de latere tram”.

Het potentieel van de trambus is onderzocht voor elk van de drie tracés van het Brabantnet en op de Ringverbinding (tussen de Heizel en Brussels Airport) bleek de trambus erg concurrentieel. In augustus vonden de eerste testritten al plaats op.

Weyts maakt nu  € 90 miljoen vrij om de trambus voor het eerst echt naar Vlaanderen te halen: wel € 60 miljoen voor een vlotte doorstroming via eigen (tram-)busbanen en  € 30 miljoen voor de voertuigen zelf en de stelplaats.

Het grote publiek zal op de trambus kunnen stappen vanaf 2019, net wanneer de ambitieuze werken aan de Ring rond Brussel van start gaan. Zo kunnen mensen voor lokale verplaatsingen rekenen op een betrouwbaar en comfortabel alternatief.

De Ringtrambus zal belangrijke locaties in de noordelijke Rand verbinden, zoals de Heizel, het station van Vilvoorde en Brussels Airport. Reizigers kunnen aan deze haltes overstappen op trein, tram of metro.De trambus is flexibeler dan de tram, maar rijdt maximaal in eigen beddingen, zodat de reizigers kunnen rekenen op snelle en betrouwbare dienstverlening. 

Op plaatsen waar de weginfrastructuur aangepast wordt, zal ook de situatie van de fietsers en de voetgangers verbeterd worden. Zo zal de komst van de trambus de leefbaarheid sterk verhogen. De gemeentebesturen van Grimbergen, Vilvoorde, Machelen en Zaventem hebben unaniem een positief advies gegeven.

De diensten van Weyts en de gemeentebesturen gaan nu de plannen opmaken voor de heraanleg van de straten.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is