Van Wijnegem naar hartje Antwerpen in amper een kwartiertje

Door Ben Weyts op 8 juni 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
reuzenpijp

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts maakt 8,4 miljoen euro vrij om de Antwerpse premetro uit te breiden met een nieuwe aantakking op de Reuzenpijp. Weyts: “Met een relatief beperkte, maar gerichte investering geven we tienduizenden Antwerpenaars een vlottere verbinding van en naar het centrum van de Stad”.

Concreet wordt het geld gebruikt voor de activering van een ongebruikt stuk tunnel, een aantakking op de Reuzenpijp. Via dat stuk tunnel kan tramlijn 10 deels ondergronds verdwijnen. Wanneer alle werken voltooid zijn, zal de reis van Wijnegem naar hartje Antwerpen zo nog maar een kwartiertje in beslag nemen. Vandaag duurt diezelfde reis nog ruim 25 minuten.

District Deurne krijgt een vlottere verbinding met het centrum. “Een district van 80.000 inwoners wordt nu volledig gekoppeld aan het premetronetwerk”, zegt Weyts. “En dat met een relatief beperkte, maar heel gerichte investering”.

Het aanbod in de Reuzenpijp en op Leien Zuid wordt door de activering van de aantakking verdubbeld. Reizigers kunnen in kruisstation Astrid en later ook in Opera overstappen op de tram richting Linkeroever. 

Dankzij de nieuwe premetroverbinding zal het verkeer bovengronds sterk ontlast worden. Tegelijk wordt het openbaar vervoer nog aantrekkelijker als positief alternatief voor de auto. “Met snelle en comfortabele verbindingen wil ik de Antwerpenaren verleiden om de auto te laten staan”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

De werken aan de nieuwe aantakking vinden plaats in 2017 en zullen ongeveer 9 maanden duren.

Bekijk het verslag van ATV hier

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is