Vakantieschakel neemt vakantiedrempels weg

Door Ben Weyts op 26 augustus 2019, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Op 2 jaar tijd hebben 6000 Vlamingen zich gewend tot Vakantieschakel: een online platform dat mensen helpt om de drempels op weg naar een vakantie te overwinnen. Vlamingen met een specifieke allergie, een zorgnood of beperkte financiële middelen komen via Vakantieschakel in contact met 600 toeristische aanbieders en 1900 sociale organisaties. Sinds deze zomer is er ook een gebruiksvriendelijke Vakantieschakel-app. “Elke Vlaming verdient een vakantie”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Met Vakantieschakel verlagen we heel wat drempels die vandaag in de weg staan van een deugddoende vakantie”.

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts heeft in 2017 Vakantieschakel gelanceerd: een online platform dat Vlamingen die een vakantiedrempel ervaren rechtstreeks linkt met 600 aanbieders en meer dan 1900 sociale organisaties. “Voor senioren, mensen met een specifieke zorgnood of Vlamingen met beperkte financiële middelen is een vakantie niet altijd zo vanzelfsprekend”, zegt Weyts. “Er bestaat wel een aanbod voor deze doelgroepen, maar dat aanbod is vaak onbekend. Via Vakantieschakel brengen we vakantiegangers en vakantieaanbieders rechtstreeks in contact”.

In 2 jaar tijd hebben 6000 Vlamingen gebruik gemaakt van Vakantieschakel. Uiteindelijk werden 836 vakantiegangers met specifieke behoeftes gematcht aan een oplossing op maat. Zo ging Vakantieschakel op zoek naar een geschikt vakantiekamp voor een alleenstaande mama met 4 kindjes, waarvan 3 met autisme. Uiteindelijk kozen ze een vakantiekamp waar de 4 kinderen samen aan konden deelnemen. De mama had zo een weekje tijd voor haarzelf. Een ander voorbeeld is een vzw voor mensen met een verstandelijke beperking die op zoek was naar een geschikt groepshuis voor 20 volwassenen. Via Vakantieschakel vonden ze een toegankelijk vakantiehuis in Brakel. Ook een medische organisatie deed beroep op Vakantieschakel om voor een minder mobiele vrouw een weekend naar Nieuwpoort te regelen. Vakantieschakel vond een vrijwilliger die de vrouw van het station van Oostende naar Nieuwpoort en terug begeleidde.

Sinds deze zomer heeft Toerisme Vlaanderen ook een Vakantieschakel-app uitgewerkt. Via de nieuwe app kunnen gebruikers met één druk op de knop bekijken welke vragen er gesteld zijn en welke ideeën er gegeven zijn. Ze kunnen ook zelf een vraag stellen of een idee delen. De app is beschikbaar op Google Play en de App store.

Zie ook:

www.iedereenverdientvakantie.be/steljevraag

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is