Treuzelende leerlingen moeten niet langer 3 jaar op het strafbankje

Door Ben Weyts op 2 oktober 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts maakt komaf met een absurd regeltje: binnenkort zullen (meestal jonge) Vlamingen niet langer drie jaar op het strafbankje moeten zitten als ze hun praktisch rijbewijs niet op tijd halen. "Ik wil werk maken van een goede rijopleiding, die jonge chauffeurs goed voorbereidt op het verkeer", zegt Weyts. "Maar absurde regeltjes moeten er uit"

De nieuwe regels voor het behalen van het 'gewone' rijbewijs B veroorzaken flink wat frustratie. Vooral de bepaling dat wie niet op tijd slaagt voor zijn praktisch rijexamen, drie jaar moet wachten om een nieuwe poging te mogen ondernemen, stuit op heel wat onbegrip. Ook bij minister Weyts, die de maatregel begin volgend jaar gaat schrappen.  

Op dit moment zijn er zeker 840 jonge Vlamingen die auto willen leren rijden, maar drie jaar moeten wachten om hun rijbewijs te halen. De enige manier om drie jaar strafbank te vermijden, is een (duur) achterpoortje. Door zes uur rijschool te volgen, mag de student (die in het verleden al eens een poging ondernam) wel weer een praktisch examen afleggen. De leerling mag intussentijd niet oefenen met een zelfgekozen begeleider, bijvoorbeeld een van de ouders of een vriend, maar enkel met een erkende rijinstructeur.

"Ik investeer in een oerdegelijke rijopleiding", zegt Weyts. "Ik leg de lat voor een rijbewijs hoger. Maar ik wil jongeren wel de kans geven om over de lat te gaan".

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is