Topchefs internationaal uitspelen als smaakmakers voor Vlaamse Keuken

Door Ben Weyts op 1 juni 2015, over deze onderwerpen: Toerisme
topchefs

De Vlaamse overheid trekt 500.000 euro uit om onze Vlaamse topkeuken bekender te maken in het buitenland en jonge beloftevolle chefs beter te begeleiden. Dat heeft Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts gezegd op de Chef Days, een culinaire beurs in het Oostenrijkse Graz. "Vlaanderen, dat is genieten aan elke tafel en aan elke toog. De hele wereld mag dat weten", vat Weyts samen. 

In internationale culinaire lijstjes komt Vlaanderen maar weinig voor, en daar wil minister Weyts iets aan doen. "We hebben een fantastisch aanbod: nergens in de wereld vind je op zo een beperkte oppervlakte zoveel Michelin-sterren", zegt Weyts. "Alleen al in Brugge zie je meer sterren dan in heel Denemarken. En achter die vlaggenschepen vaart een sterke vloot van gewone restaurants, waar je ook heerlijk kan eten". 

Weyts wil Vlaanderen nu echt op de internationale kaart zetten. Hij heeft een plan met drie speerpunten: "Meer internationale promotie, betere ondersteuning voor jong culinair talent en meer culinaire evenementen die zorgen voor meer erkenning voor de Vlaamse keuken". Weyts maakt 500.000 euro vrij om zijn plan in concrete acties om te zetten. 

De plannen van minister Weyts werden toegelicht op de internationale Chef Days in het Oostenrijkse Graz. Weyts trok er heen met Vlaamse topchefs Kobe Desramault (In de Wulf) en driesterrenchef Gert De Mangeleer (Hertog Jan). Ook de topchefs willen dat de rest van de wereld kennis maakt met het Vlaamse culinaire talent. Weyts: "De chefs van onze beste restaurant zijn onze beste ambassadeurs, de smaakmakers voor de hele Vlaamse keuken".

Minister Weyts gaf meer uitleg aan VTM Nieuws. Bekijk het fragment hier

De meegereisde ploeg van VTM maakte in Graz ook andere sfeerbeelden. Bekijk ze hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is