Toeristische sector in Vlaanderen toont veerkracht

Door Ben Weyts op 11 september 2016, over deze onderwerpen: Toerisme

In de eerste helft van 2016 heeft de toeristische sector in Vlaanderen 8% minder overnachtingen genoteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. De aanslagen van 22 maart hebben het toerisme een opdoffer van formaat gegeven en toch tonen de cijfers ook de formidabele veerkracht van de toeristische sector. Weyts: “De klap komt in het toerisme zwaar aan, maar de slinger komt ook snel weer terug”.

Op basis van voorlopige cijfers moet de toeristische sector de eerste 6 maanden van 2016 afsluiten met negatieve cijfers. Er worden 8% minder overnachtingen genoteerd dan in de eerste helft van 2015 . 

Het zijn duidelijk de aanslagen van 22 maart die het toerisme een zware klap verkocht hebben. In de eerste maanden van 2016 groeit het toerisme, maar daar komt in maart abrupt een einde aan. Het zijn vooral de buitenlandse bezoekers die zich laten afschrikken: het aantal overnachtingen door buitenlanders daalt met -13%. Bij de overnachtingen door binnenlandse bezoekers blijft de daling beperkt tot -2%.

Wie de cijfers meer in detail bestudeert, stelt echter meteen vast dat de toeristische sector heel veerkrachtig is. Opvallend zijn de groeicijfers van de eerste maanden van het jaar. In januari stijgt het aantal overnachtingen (+1%), in februari stijgt dat aantal nog meer (+4,2%) en in maart nóg meer (+8,6%). Nochtans lag de terreurdreiging en de Brusselse ‘lockdown’ van eind 2015 dan nog niet ver achter ons. 

“De actualiteit kan zwaar wegen op het toerisme”, weet Weyts. “Positief is dat de slinger snel weer de goeie kant kan opkomen”.

De toeristische sector begint in juni gestaag uit het dal te klimmen. In april lag de daling van het aantal overnachtingen nog op -20% in vergelijking met april 2015. In juni was dat cijfer -17%. In mei konden de hotels in Vlaanderen een bezetting noteren van 60,8%, in juni is dat cijfer opgelopen tot 63,9%. 

“De weg naar een volledig herstel is nog lang, maar de eerste stappen zijn gezet”, zegt Weyts. “Onze troeven én onze toeristische sector blijven ijzersterk”. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is