Toerisme in Vlaanderen groeit ondanks de terreurdreiging

Door Ben Weyts op 20 maart 2016, over deze onderwerpen: Toerisme

De toeristische aankomsten (+2,2%) en overnachtingen (+0,7%) zijn vorig jaar opnieuw gegroeid in Vlaanderen. De terreurdreiging, die een schaduw wierp op de maanden november en december, kon de verdere groei niet beletten. “Mooi dat de groei zich verder doorzet”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Dit geeft energie om onze Vlaamse troeven verder in de verf te zetten”.

Na de terreurdreiging van november en december werd gevreesd voor de toeristische sector in Vlaanderen (inclusief Brussel). Uit de voorlopige cijfers van Toerisme Vlaanderen  blijkt nu dat 2015 toch een groeijaar was. In 2015 steeg het aantal overnachtingen (+0,7%, een toename van ongeveer 190.000 overnachtingen).

Het aantal overnachtingen op naam van landgenoten bleef ongeveer stabiel (-0,5%), maar het aantal buitenlandse overnachtingen steeg (+1,8%). Ook het aantal aankomsten steeg (+2,2%, een toename van ruim 250.000 aankomsten), zowel bij binnenlandse (+2,3%) als bij buitenlandse bezoekers (+2,1%).

De terreurdreiging van eind 2015 kon het jaar niet verpesten voor de toeristische sector. Toch zijn de maanden november en december spelbrekers. Het aantal aankomsten van buitenlandse bezoekers daalde in die maanden met respectievelijk 12% en 15% (-140 000). Het aantal toeristische overnachtingen van buitenlandse bezoekers daalde respectievelijk met 14% en 15% (-300.000).

Toerisme Vlaanderen berekende dat de groei van 2015 zonder de gebeurtenissen rond terrorisme nog veel uitgesprokener zou geweest zijn: een groei van 2,5% bij de overnachtingen en 4,1% bij de aankomsten. De toeristische sector heeft de terreurdreiging gevoeld, maar de groei is niet gestopt, integendeel.

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts ziet de toeristische sector graag goed boeren. “Vlaanderen investeert al lang in toerisme, en dat loont duidelijk”, zegt Weyts. “We investeren resoluut in de uithangborden die Vlaanderen uniek maken. Meer buitenlandse bezoekers zijn meer klanten voor onze toeristische sector. We mikken op verdere groei in 2016”. 

Iedereen kan de voorlopige cijfers raadplegen op deze website.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is