Sven Nys Cycling Center versterkt Vlaamse fietsreputatie

Door Ben Weyts op 29 juni 2016, over deze onderwerpen: Toerisme

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts heeft op de Balenberg in Baal (Tremelo) het Sven Nys Cycling Center geopend. Het belevingscentrum rond cyclocross moet hét mekka voor elke liefhebber van offroad fietsen worden. "Een nieuwe troef om buitenlandse bezoekers te verleiden tot een reisje naar ons land", zegt Weyts. "Wie Vlaanderen zegt, zegt koers en cross. De wielercultuur zit in ons DNA. Zo onderscheiden we ons van toeristische concurrenten". 

In het Sven Nys Cycling Center wandel je onder de kampioenentruitjes door van het ene historische wielermoment naar de andere overwinning. "Al mijn overwinningen - van de eerste tot de allerlaatste in Koksijde - worden hier in beeld gebracht", zegt Sven Nys er zelf over, terwijl hij wandelt langs infopanelen, videoschermen, maar ook trofeeën en enkele van zijn meest legendarische fietsen. "Je kan een kijkje nemen in de camper, of zelf proberen hoe ver je met de fiets door de zandbak geraakt, wat het juiste bandenprofiel is... "

De grote troef van het belevingscentrum is het buitenparcours. Tegen de flanken van de Balenberg, op het voormalige motorcrossterrein, zal de (binnen- en buitenlandse) bezoeker zich kunnen wagen aan het gekende veldritparcours van de Grote Prijs Sven Nys. Voor wie mountainbike of trial meer zijn ding zijn, komen er nog een 'pumptrack', 'dirtline' en 'rockgarden'. "We willen toeristen een onvergetelijke beleving aanbieden", zegt Weyts. "Uit Vlaanderen vertrek je met een verhaal dat je met al je vrienden wil delen". 

Het center vormt ook het start- en eindpunt van een netwerk van wandel-, mountainbike- en fietsknooppunten. De Balenbergwandeling van 11,3 km toont de mooiste plekken op en rond de Balenberg. De 36 kilometer lange Balenbergfietsroute leidt je doorheen de heuvelige omgeving. Zo functioneert het belevingscentrum ook als een uitvalsbasis om het hele Hageland te ontdekken. "Toerisme is een hefboom voor de volledige lokale economie", zegt Weyts. "Elke bezoeker is ook een klant bij onze horeca, onze handelaars...". 

Het project kostte zo'n 4 miljoen euro, waarvan 1,2 miljoen betaald door de overheid. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) investeerde een half miljoen euro in het Sven Nys Cycling Center. "Dit is een immense troef waarmee we, mede dankzij enkele wielergrootheden als Sven, mensen uit de hele wereld weten aan te trekken. Dat moeten we toeristisch uitspelen. Na enkele andere provincies heeft nu ook Vlaams-Brabant zo'n aantrekkingspool. Nergens anders kom je als fietsfreak zo goed aan je trekken."

Het Sven Nys Cycling Center opent zaterdag voor het grote publiek. Het is, uitgezonderd op maandag, dagelijks open van 10 tot 18 uur. De toegangsprijs bedraagt 3 euro (-12 jaar gratis).

Meer info op de website.

Bekijk het verslag van ROB TV hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is