Stroomhalsbanden voor honden opnieuw onder de loupe

Door Ben Weyts op 21 april 2016, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft een enquête van dierenbeschermingsorganisatie Het Blauwe Kruis in ontvangst genomen. In de bevraging worden de schadelijke effecten van stroomhalsbanden geschetst. Vandaag staan er geen beperkingen op de verkoop van deze stroomhalsbanden. Weyts wil dat onderwerp nu opnieuw voorleggen aan de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn.

Ben Weyts is erg gevoelig voor het thema stroomhalsbanden - ook letterlijk, want de Vlaamse minister van Dierenwelzijn liet zich een stroomband rond de arm binden. Zelfs een lichte stroomstoot kwam serieus aan bij de minister. Stroomhalsbanden zijn dan ook al in enkele Europese landen verboden, en Weyts wil dat Vlaanderen aansluiting vindt bij de Europese voortrekkers inzake Dierenwelzijn. 

De minister vraagt nu aan de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn om het onderwerp van de stroomhalsbanden opnieuw onder de loupe te nemen. In 2010 gaf de toen nog federale raad voor dierenwelzijn een positief advies voor stroomhalsbanden, maar minister Weyts vindt dat er nu voldoende nieuwe elementen op tafel liggen om het vraagstuk opnieuw te bestuderen. 

Concreet vraagt Weyts zich af of een vrije verkoop zonder enige beperking of controle nog wel van deze tijd is. "We zijn Dierenwelzijn aan het uitbouwen tot een serieuze bevoegdheid in Vlaanderen", zegt Weyts. "We kijken nu met heel andere ogen naar verschillende vraagstukken. Binnen de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn zijn alle betrokken partijen vertegenwoordigd. Ik ben benieuwd naar hun nieuwe advies". 

Bekijk de beelden van de stroomstoot-test hier.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is