Strijd voor welzijn van katten en honden werpt vruchten af

Door Ben Weyts op 25 november 2015, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
broodfok

De diensten van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts hebben dit jaar al 680 controleacties uitgevoerd bij kwekers van honden en katten. In een derde van de gevallen leidde dat tot een PV of een PV van waarschuwing. Bij de professionele kwekers volgde er zelfs in 61% van de gevallen een PV. “Deze cijfers bewijzen dat een kordaat en consequent controlebeleid broodnodig is”, zegt Weyts. “Ik zal de malafide kwekers blijven bekampen”.

Maximaal respect voor het welzijn van katten en honden is voor minister Weyts een prioriteit. De diensten van Weyts openden dit jaar al 680 dossiers rond katten en honden. 556 particulieren kwekers en 124 professionele kwekers werden gecontroleerd. Bij de professionele kwekers ging het om 22 kattenkwekers en 102 hondenkwekers. Er werden in totaal 218 PVs of PVs van waarschuwing opgesteld. Het zijn voorlopige cijfers: de cijfers voor het volledige jaar 2015 zullen nog oplopen.

De mistoestanden worden vooral bij de professionele kwekers vastgesteld. In 61% van de gevallen kreeg een gecontroleerde kweker achteraf een PV of een PV van waarschuwing gepresenteerd. Bij de particuliere kweker lag dat aandeel met 26% een pak lager. Bij 8 kattenkwekers en 22 hondenkwekers kwamen tijdens de controle mistoestanden aan het licht. “Bij de professionele kwekers gaat het ook altijd over meerdere dieren”, stipt Weyts aan.

De vastgestelde inbreuken draaien vaak rond de huisvestings- en hygiënevoorwaarden. Daarnaast is er het terugkerende probleem van een slechte verzorging van de tanden. “Er zijn vele bonafide handelaars”, zegt Weyts. “Maar de cowboys die op alles besparen om meer winst te boeken moeten er uit. Met kordate en consequente controle zal ik blijven strijden voor welzijn van deze dieren.”

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is