Stormschade Dieter bijna weggewerkt

Door Ben Weyts op 8 april 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken, Toerisme

De schade die door storm Dieter berokkend werd aan onze Kust is al voor een aanzienlijk deel hersteld. De Vlaamse stranden werden de voorbije weken al versterkt met ongeveer 1 miljoen m³ zand. De bezoekers van de Kust ondervinden tijdens deze Paasvakantie geen grote hinder meer. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit en Toerisme Ben Weyts.

Op 14 januari werd de Vlaamse Kust getroffen door storm Dieter. De opeenvolging van hoge waterstanden zorgde voor veel schade aan onze stranden. Er ontstonden kliffen tot 2 meter en zelfs kliffen tot 4 meter hoog op plaatsen waar de zee de natuurlijke duinvoet bereikt.

 

“We zijn onmiddellijk in actie geschoten”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Toerisme Ben Weyts. “De precieze schade werd snel in kaart gebracht en mijn diensten zijn meteen begonnen aan de voorbereiding van de herstellingswerken. Op 21 februari zijn we begonnen aan de grootscheepse werken zelf. We investeren in totaal 20 miljoen euro om de stranden te suppleren met 1,5 miljoen m³ zand”.

De werken zijn ondertussen vergevorderd. Er is reeds 1 miljoen m³ zand gesuppleerd (970.944 m³ zand om precies te zijn). De werken in Middelkerke (Westende), Bredene (centrum) en Knokke-Heist (centrum + Lekkerbek) zijn al volledig voltooid. De werken in De Panne zullen voltooid zijn vóór 15 april (dus voor het Paasweekend). De werken in De Haan (Vosseslag én Wenduine) zullen ten laatste 1 week later afgerond zijn.

Tijdens deze Paasvakantie ondervinden bezoekers amper hinder. De werken worden immers uitgevoerd vanop zee. Er is geen enkele hinder op de zeedijken en de inname van het strand wordt tot een minimum beperkt. Badcabines en overige concessies kunnen dus maximaal geplaatst worden. Alleen in De Panne is een grotere zone ingenomen.

Om de hinder voor bezoekers van de Kust nog verder te beperken, zijn bepaalde werken gepland ná de Paasvakantie. Zo zijn de doorvoer met dumpers van Knokke-Heist (centrum) naar Duinbergen bewust voorzien voor na de Paasvakantie. Voor de start van het zomerseizoen zal er nergens meer iets te zien zijn van de werken.

“Er wordt keihard gewerkt om deze noodzakelijke werken zo snel mogelijk af te ronden”, besluit Weyts. “Op dit eigenste moment zijn voor onze Kust 5 baggerschepen de klok rond aan het werken”. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is