‘Stel dierenwedstrijden in deze hitte alsjeblief uit’

Door Ben Weyts op 3 juli 2015, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Het is onverantwoord om dieren bij deze hete temperaturen te verplichten om grote inspanningen te leveren. Dat zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, die alle organisatoren van dierenwedstrijden oproept om geplande evenementen dit weekend uit te stellen. Weyts: “Het kan gevaarlijk zijn om in deze hitte grote inspanningen te doen – dat geldt voor mens én voor dier”.

In Vlaanderen zijn wedstrijden met duiven, honden en paarden toegelaten. Ook dit weekend zijn er verschillende duiven-, paarden- en hondenwedstrijden gepland. “Stel die alsjeblief uit”, vraagt minister Weyts. “Deze hitte moet je ook wedstrijddieren besparen”.

Als dieren verplicht worden om bij hoge temperaturen zware inspanningen te doen, kan dat ernstige gezondheidsproblemen met zich meebrengen. De dieren kunnen bijvoorbeeld het slachtoffer worden van een zonneslag, dehydradatie of een lelijke spierkwetsuur.

Weyts roept de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond en andere organisatoren op om dit weekend geen wedstrijden te laten doorgaan. Normaal gezien worden morgen bijvoorbeeld heel wat duiven gelost in Barcelona. Er vinden nog enkele andere wedstrijden plaats. Bij dit tropisch weer neemt de frequentie van luchtzakscheuren bij duiven echter sterk toe.  Eerder had ook Vlaams parlementslid Sabine Vermeulen gewezen op de risico’s voor duiven.

De minister wijst ook op de verantwoordelijkheid van lokale besturen. Ook gemeentebesturen kunnen ingrijpen wanneer er in hun stad of dorp dierenwedstrijden dreigen door te gaan bij al te hoge temperaturen. De toestemming onder voorwaarden kan terug ingetrokken worden. “Gemeentebesturen kunnen dieren meer beschermen dan ze denken”, besluit Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is