Start uitrol eerste generatie mobiele trajectcontroles

Door Ben Weyts op 18 december 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Start uitrol eerste generatie mobiele trajectcontroles Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft de uitrol van de eerste generatie mobiele trajectcontroles gelanceerd. Het gaat om een volwaardige trajectcontrole, die snel te verplaatsen is. “Dit is een primeur”, zegt Weyts. “Dankzij dit pop-upsysteem kunnen we nog ruimer gebruik maken van trajectcontrole”.

In 2014 werd Vlaanderen geconfronteerd met de schande van de 400 verkeersdoden op 1 jaar tijd. Sindsdien voert Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts op verschillende fronten een verbeten strijd om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Trajectcontrole is een belangrijk instrument in die strijd. Zo werden er deze bestuursperiode al 12 nieuwe trajectcontroles gerealiseerd, nog eens 45 andere installaties zitten in de pijplijn. 

“Trajectcontrole is rechtvaardig en efficiënt”, zegt Weyts. “Je wordt als bestuurder niet gepakt op een momentopname en het effect op het rijgedrag is duurzaam”.

Verplaatsbaar systeem
 
Weyts schakelt nu nog een versnelling hoger en gaat van start met de uitrol van de eerste generatie mobiele trajectcontroles. Dat gloednieuwe systeem hanteert hetzelfde principe als de klassieke trajectcontrole, maar de mobiele trajectcontrole is snel te verplaatsen en kan dus ingezet worden op verschillende tracés. “Vlaanderen is met dit systeem voortrekker in Europa”, zegt Weyts. “Enkel in Oostenrijk en het Verenigd Koningrijk wordt al op beperkte schaal gewerkt met een variant van mobiele trajectcontrole”.

Een klassiek trajectcontrole kost voor aankoop en installatie ongeveer 200.000 euro. De mobiele trajectcontrole vergt een eenmalige aankoop van ongeveer 67.000 euro en daarna is er enkel nog de kost van 40.000 euro om de trajectcontrole te verplaatsen en opnieuw te ijken. Weyts: “Mobiele trajectcontrole kan sneller, flexibeler en ruimer ingezet worden, tegen een lagere prijs”.

Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatst de eerste mobiele trajectcontrole op de A12 in de richting van Antwerpen, tussen de brug van de Oudemanstraat in Londerzeel en  kruispunt ‘Den Duvel’ in Willebroek. Er passeren dagelijks tussen de 20.000 en 25.000 voertuigen. De voorbije 3 jaren werden er ter hoogte van dit traject elk jaar telkens een 20-tal verkeersongevallen genoteerd. Vorig jaar vielen daarbij nog 3 doden, 2 zwaargewonden en 22 lichtgewonden.

Werven

Nadien wil Weyts de mobiele trajectcontrole vooral inzetten langs wegenwerven. “Vorig jaar noteerden we ter hoogte van wegenwerven wel 545 letselongevallen, met als menselijke tol 7 doden, 66 zwaargewonden en 465 lichtgewonden”, weet Weyts. “Je kan geen klassieke trajectcontrole installeren voor de duur van een werf, maar de mobiele trajectcontrole is een veelbelovend nieuw instrument om werven te beveiligen”.

Na de eerste generatie van mobiele trajectcontrole wil Weyts snel werk maken van de tweede generatie, die alleen een batterij nodig zal hebben. Dat betekent concreet dat de mobiele trajectcontrole ook geplaatst zal kunnen worden op plaatsen waar geen aansluiting op de energiebevoorrading mogelijk is.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is