Stadsbewoners zien toeristen maar al te graag komen

Door Ben Weyts op 28 oktober 2017, over deze onderwerpen: Toerisme

De inwoners van de Vlaamse Kunststeden Antwerpen, Gent, Brugge, Mechelen en Leuven zien toeristen maar al te graag naar hun stad komen. 70% van de inwoners gelooft dat de voordelen van toerisme ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Slechts een minderheid ervaart overlast door het toerisme. Vooral de individuele verblijfstoeristen worden graag gezien. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek bij bijna 5.400 inwoners van de steden. “De grote meerderheid beseft dat elke toerist een sponsor van de lokale economie is”, zegt Vlaams  minister van Toerisme Ben Weyts. 

Miljoenen toeristen vinden elk jaar de weg naar een van de Vlaamse Kunststeden Antwerpen, Gent, Brugge, Mechelen en Leuven. De toestroom van zoveel toeristen kan de leefbaarheid van een stad onder druk zetten en daarom organiseerde Toerisme Vlaanderen samen met de toeristische diensten van de 5 steden een grootschalig onderzoek.

Het gaat om een primeur voor Vlaanderen: nooit eerder werden zoveel Vlamingen bevraagd over de impact van toerisme op hun stad. In totaal werden bijna 5.400 volwassenen bevraagd, representatief verdeeld naar geslacht, opleiding, leeftijd, deelgemeente of wijk. De resultaten voor Brugge waren al bekend, nu komen daar ook Antwerpen, Gent, Mechelen en Leuven bij.

Conclusie van het onderzoek: de inwoners van de Vlaamse Kunststeden staan positief tot zeer positief ten opzichte van het toerisme. Ongeveer driekwart van de bewoners is het toerisme in de eigen stad zeer genegen. Slechts 4 à 5% betuigt toerisme geen steun, de rest heeft een neutrale houding.

70% is van oordeel dat de voordelen van toerisme ruimschoots opwegen tegen de nadelen. In Brugge neemt slechts 25% van de bewoners het woord ‘overlast’ in de mond, in de andere steden Antwerpen, Gent, Leuven en Mechelen is dat zelfs maar 10%. Ruim 85% vindt dat hun stad een toeristische bestemming moet blijven.

Een werkpuntje: 30% à 40% van de bevraagden heeft het gevoel als bewoner te weinig betrokken te worden bij het toeristisch beleid in de eigen stad. Ruim 60% is bereid om zelf inspanningen te leveren om hun stad op de toeristische kaart te houden. Tussen 70% en 80% van de bewoners geeft aan fier te zijn op de eigen stad. Een meerderheid van de bewoners helpt de toeristen graag verder.

“De Vlamingen zijn gastvrij en stellen zich op als de best mogelijke ambassadeurs voor hun stad”, vat minister Weyts samen. 

Vooral de individuele verblijfstoeristen zijn graag gezien. In tegenstelling tot bijvoorbeeld groepstoeristen of cruisetoeristen blijven zij doorgaans langer in de stad en gaan ze op zoek naar iets meer dan enkel de traditionele toeristische trekpleisters. Vlamingen willen dan ook het liefste nog meer individuele verblijfstoeristen zien.

“We zetten Vlaanderen wereldwijd in de toeristische markt als een kwaliteitsbestemming waar het goed toeven is”, zegt Weyts.

Opvallend: deeleconomieplatformen zoals AirBnB lokken voorlopig weinig negatieve reacties uit bij de inwoners van de Vlaamse Kunststeden. Nog geen 1 op de 10 inwoners denkt dat toeristen die boeken via dit soort platformen voor meer overlast zorgen. Wel gelooft gemiddeld 20% dat deze platformen wonen in hun stad duurder maken. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is