Sneltram Hasselt-Maastricht staat eindelijk weer op de rails

Door Ben Weyts op 15 december 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft pal op de grens met Nederland een overeenkomst ondertekend die de weg vrijmaakt voor de tramverbinding tussen Hasselt en Maastricht. Er is een akkoord over een aangepast tracé en een extra financiële bijdrage van de Nederlanders. ‘Na jaren stilstand creëren we nieuw perspectief’, zegt Weyts. ‘Er komt uitzicht op een snelle verbinding tussen de hoofdsteden van de twee Limburgen’.

De plannen voor een sneltramlijn tussen Hasselt en Maastricht zaten in het slop door problemen rond het precieze tracé aan Nederlandse zijde. Nu is er eindelijk een doorbraak in het dossier. Een nieuwe overeenkomst – in de vorm van een addendum op de oorspronkelijke kaderovereenkomst – werd plechtig bezegeld op een symbolische plaats: pal op de grens tussen Vlaanderen en Nederland.

De nieuwe overeenkomst voorziet in een aangepast tracé. De eindhalte van de sneltram komt op het Mosae Forum in Maastricht en dus niet aan het Centraal Station, zoals eerst voorzien. In ruil betalen de Nederlandse partners een extra bijdrage van € 6 miljoen.

De Nederlandse Provincie Limburg voorziet bovendien € 4 miljoen voor een elektrificatie van het treintraject Weert-Antwerpen (mits het Nederlandse Rijk de andere € 4 miljoen vrijmaakt) en € 1 miljoen voor een verhoogde kwaliteit van tramhaltes langs de route en een busverbinding tussen Echt en Maaseik. Dankzij de nieuwe overeenkomst zijn de jarenlange blokkeringen op het pad van de sneltram eindelijk uit de weg.

‘We zijn erin geslaagd om een dipje in de Vlaams-Nederlandse samenwerking om te buigen tot een versterkte samenwerking’, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. ‘We hebben nu een akkoord vol nieuwe perspectieven voor sterk en grensoverschrijdend openbaar vervoer voor Limburg. De provincie wordt beter ontsloten en het hele openbaar vervoer wordt naar een hoger niveau getild".

De nieuwe tramlijn halveert de reistijd tussen Hasselt en Maastricht en wordt een belangrijke impuls voor de economische ontwikkeling en het toerisme’.

Met de plechtige ondertekening van de nieuwe overeenkomst wordt een hoofdstuk afgesloten. Er kan nu vooruit gekeken worden. Er ligt heel wat moois in het verschiet, zoals meer kansen voor de euregionale tewerkstelling, een versterkte aantrekkelijkheid van alle gemeenten langs het tracé, een betere bereikbaarheid voor de universiteiten van Hasselt en Maastricht. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is