Snelle takeldienst FAST nu in heel Vlaanderen

Door Ben Weyts op 30 april 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Takelbedrijven kunnen nu ook op de Vlaams-Brabantse snelwegen snel ingrijpen. In de andere provincies bewijst het FAST-systeem van snelle takeldienst nu al zijn waarde. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts maakt FAST nu gebiedsdekkend. “Waar zoveel auto’s rijden, gebeuren incidenten en accidenten” zegt Weyts. “Met FAST doen we er alles aan om de weg zo snel mogelijk weer vrij en veilig te maken”.

FAST - Files Aanpakken door Snelle Tussenkomst – is een goed georganiseerd systeem van takelwagens, die na een ongeval op de snelweg gemiddeld binnen het kwartier ter plaatse komen. Overbodige tussenstappen worden zoveel mogelijk vermeden, zodat het verkeer sneller vlot getrokken wordt.

De voorbije jaren werd het FAST-systeem uitgebreid tot bijna heel Vlaanderen, maar Vlaams-Brabant bleef een blinde vlek. “Net het hart van het land is extra gevoelig voor verkeersinfarcten”, zegt Weyts. “Vlaams-Brabant kan FAST goed gebruiken”. Vanaf 1 mei 2016 wordt FAST ook actief in Vlaams-Brabant. 

FAST bewijst in de vier andere Vlaamse provincies nu al grote waarde. In 2015 rukten de takeldiensten in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg uit voor in totaal 13.640 opdrachten. Concreet ging het om ongeveer 3.000 pannes, 5.000 ongevallen, 5.000 verloren voorwerpen en 200 achtergelaten voertuigen.

De meeste ongevallen gebeuren in Antwerpen en Oost-Vlaanderen, waar de wegen drukker zijn dan in West-Vlaanderen of Limburg. De ervaring in andere provincies leert dat de takeldienst in 9 op de 10 gevallen binnen de tijdslimiet ter plaatse is, ook tijdens de spits.

“We maken FAST nu eindelijk gebiedsdekkend”, besluit Weyts. “Het slachtoffer van een ongeval zal in heel Vlaanderen kunnen rekenen op de best mogelijke hulpverlening, aan een vaste en marktconforme prijs. Wie in Vlaams-Brabant in de file staat – en dat zijn dagelijks duizenden Vlamingen – zal sneller kunnen doorrijden”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is