Snelle staatshervorming nu al ten vroegste begin 2014

Door Ben Weyts op 10 februari 2012, over deze onderwerpen: Politiek, Zesde staatshervorming

De regering-Di Rupo leest Hongarije de les omdat het land de Grondwet misbruikt. Zelf doet deze regering nochtans nog straffer. Ze gaat de Belgische Grondwet tijdelijk opschorten. En dat alleen om de toegevingen van CD&V en Open Vld aan de Franstaligen te betonneren in de Grondwet. De extra Franstalige voorrechten in de Vlaamse rand bijvoorbeeld. Voor een grote staatshervorming is een herziening van art. 195 niet nodig, hooguit voor de afschaffing van de Senaat, maar die staat niet eens op de agenda.

Wie ook maar een greintje respect heeft voor de Grondwet, kan niet anders dan plaatsvervangende schaamte opbrengen voor deze werkwijze. Het opschorten van de Grondwet, de basispijler van ons rechtssysteem, dat kan blijkbaar supersnel. Net zoals het bijkomend geld voor Brussel, dat werd ook al gestemd. Allemaal Franstalige eisen. Maar de bevoegdheidsoverdrachten regelen die de Vlamingen vragen? Dat wordt op de lange baan geschoven, dat kan jaren wachten.
 
Voor de N-VA is het duidelijk dat CD&V en Open Vld een worteltje krijgen voorgehouden. Als ze braafjes alles blijven slikken van deze Franstalige belastingsregering, dan krijgen ze op het einde hun beperkte staatshervorming.

Nochtans bazuinde Elio Di Rupo zelf vóór de start van de regering in het rond dat die staatshervorming stante pede zou worden uitgevoerd. Daar had iedereen belang bij, luidde het. Eenmaal CD&V en Open Vld waren bezweken voor de lokroep van de regeringsposten, heette het plots dat er toch nog veel werk voor de boeg was. En vandaag luidt het dat alleen als alles perfect verloopt, er ten vroegste begin 2014 een staatshervorming kan klaar liggen.

Wat een contrast met de Open Vld-communicatie waarin door Bart Somers werd aangekondigd dat alles op zes maanden tijd geregeld zou zijn.

Tijdens de regeringsonderhandelingen is een jaar lang gewerkt rond concrete scenario’s en concrete teksten. Alles kon vliegensvlug gaan. Nu kan het nog jaren kan duren.

De bric-à-brac-staatshervorming die nu voorligt, is sowieso al een konijn zonder oren en poten. Nu blijkt dat het ook nog een paar jaar moet marineren vooraleer te worden opgediend.

De Vlamingen krijgen natuurlijk wél iets van deze Franstalige belastingregering. En wel op korte termijn: de factuur.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is