Slachthuis Izegem als eerste doorgelicht: ingrijpende maatregelen

Door Ben Weyts op 25 september 2017, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Een gespecialiseerd team is gestart met een grondige doorlichting van de Vlaamse slachthuizen, zoals vervat in een convenant tussen Vlaams Dierenminister Ben Weyts en FEBEV (Federatie van het Belgisch Vlees). Slachthuis Verbist in Izegem kwam als eerste aan de beurt, wat resulteerde in een uitgebreid pakket maatregelen, nog strenger dan de maatregelen voor het Exportslachthuis in Tielt. Vanaf nu worden ook de andere slachthuizen grondig doorgelicht. Daarna zal de controle gebeuren door een nieuwe Vlaams Inspectie, waar Weyts extra middelen voor verkreeg tijdens de laatste begrotingsbesprekingen. Met een maximaal sluitend controlesysteem wil Weyts dat Vlaanderen binnen Europa het voortouw neemt inzake Dierenwelzijn.

De convenant tussen slachthuisfederatie FEBEV (Federatie van het Belgisch Vlees) en Vlaams Dierenminister Ben Weyts bevat een reeks engagementen voor meer respect voor dierenwelzijn. Eén van die engagementen is een grondige doorlichting van de slachthuizen door een extern team van experts van de Thomas More Hogeschool – een screening die nog dit jaar afgerond moet worden.

Slachthuis Verbist in Izegem, dat in opspraak kwam na schokkende beelden, kwam als eerste aan de beurt. Na een sluiting van 2 weken en na de strengste screening krijgt Slachthuis Verbist nu een pakket maatregelen opgelegd, nog strenger dan voor het Exportslachthuis in Tielt.

Slachthuis Verbist kan deze week enkel heropstarten onder verscherpt toezicht van de Inspectie Dierenwelzijn en een extern team experts van de Thomas More Hogeschool. De heropstart kan enkel met zeer beperkte capaciteit en met extra camera’s. Die camerabeelden zullen ook op internet geplaatst worden, waar ze permanent bekeken kunnen worden door iedereen die dat wil. Een greep uit de extra maatregelen:

- Ontslag van het personeelslid dat op de beelden uit het slachthuis dieren mishandelde;

- Er mag alleen nog geslacht worden als de Animal Wellfare Officer (AWO, de verantwoordelijke Dierenwelzijn) in de slachtruimte aanwezig is om toezicht te houden;

- De AWO krijgt een staffunctie bij het topmanagement;

- Extra camera’s op alle belangrijke plekken van het slachtproces;

- Verplichte aanpassingen en uitbreiding van de infrastructuur;

- Aangepaste en aangescherpte procedures voor het verdoven en slachten van dieren;

- De elektrische veedrijver mag alleen nog gebruikt worden met toelating en in aanwezigheid van de  AWO;

- Een extra personeelslid om dieren snel te bedwelmen;

Het volledige actieplan is hier na te lezen.

Vlaams inspectieteam

De doorlichting van het slachthuis in Izegem was nog maar het begin. Vanaf nu worden, zoals vervat in de convenant met FEBEV, alle slachthuizen grondig doorgelicht. Na die doorlichting zullen de verdovings- en slachtprocedures én de slachthuisinfrastructuur overal waar nodig aangepast worden om te zorgen voor meer respect voor Dierenwelzijn. Daarna zal de naleving van de regels gecontroleerd worden door een nieuw Vlaams Inspectieteam. 

“Ik heb de nodige middelen binnengehaald bij de laatste begrotingsbesprekingen”, zegt Weyts. “Het oude systeem schoot tekort. We zorgen nu voor meer ogen en botten op het terrein, met een zo sluitend mogelijk controlesysteem. We nemen Dierenwelzijn ernstig in Vlaanderen. De slachthuissector zal ook maar eens moeten kiezen: ofwel aanpassen en meer respect tonen voor dierenwelzijn, ofwel op termijn verdwijnen”. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is