'SIRIUS' is de nieuwe reddende engel op zee

Door Ben Weyts op 15 april 2017

Weervrouw Sabine Hagedoren is meter geworden van een nieuwgeborene van 45m lang en 11m breed: het multifunctioneel vaartuig Sirius. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts investeerde 11 miljoen euro in de vervanger van de 27 jaar oude Zeehond. “De hypermoderne Sirius  kan rampen op zee sneller, slimmer en beter bestrijden”, zegt Weyts. 

Het verouderde vaartuig de Zeehond heeft 27 jaar lang trouw gediend, maar was toe aan vervanging. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts besliste kort na zijn aantreden in 2014 om 11 miljoen euro vrij te maken voor een nieuw multifunctioneel vaartuig. De gloednieuwe en hoogtechnologische Sirius is nu klaar om een nog breder takenpakket op zich te nemen.

De Sirius zal reddingsoperaties uitvoeren, branden op zee bestrijden en olieveegoperaties uitvoeren. Maar het vaartuig zal ook hydrografische en hydrologische metingen  uitvoeren, boeien onderhouden, toezicht houden op de visserij, en dienst doen als opleidingsvaartuig.

“Dit schip is ontworpen om heel wat verschillende functies te combineren”, zegt Weyts. “Zo verhogen we de efficiëntie van onze vloot en sparen we op termijn veel geld uit”.

De Sirius zal potentieel veel mensenlevens kunnen redden. De SAR (Search and Rescue)-zone voor de Vlaamse Kust is geografisch relatief klein, maar behoort tot het drukst bevaren gebied ter wereld. De Sirius beschikt over tal van hoogtechnologische snufjes en is uitermate geschikt om tijdens een reddingsoperatie te dienen als SAR-coördinatieplatform.

Heel wat studenten zullen de Sirius van nabij leren kennen. Het vaartuig zal immers worden gebruikt voor maritieme opleidingen. Zo wordt tegemoet gekomen aan de vraag van zowel studenten als rederijen om studenten meer praktijkervaring en vaartijd te laten opdoen tijdens de studiejaren van een maritieme opleiding.

“De naam Sirius komt van de ster die ’s nachts het helderst aan de hemel staat”, zegt Weyts. “Dit vaartuig heeft alles in huis om ook uit te groeien tot een helder baken op de Noordzee”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is