Schaduw en water kunnen veel dierenleed voorkomen

Door Ben Weyts op 2 juli 2015, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Bij temperaturen boven de 30 graden voelen ook dieren de zon branden. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts roept alle dierenhouders op om voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen: “Zorg voor de dieren zoals je zorgt voor jezelf, en voorzie genoeg schaduw en water”. Kotelet en Mignonette, de varkens van de minister, kunnen zich alvast wentelen in enkele teilen fris water.

Bezorgde dierenliefhebbers uit heel Vlaanderen signaleren de laatste dagen heel wat dieren die onbeschut in de vlakke zon worden gehouden. “De meldingen stromen binnen op mijn kabinet en bij mijn diensten”, zegt Weyts. “De bezorgdheid is terecht, want veel dieren zijn extra gevoelig voor de hitte en hebben dus extra (voor)zorg nodig”.

Schaduw en water, zo vat Weyts de warmtenoden van veel dieren samen. Omdat iedereen last kan krijgen van de warmte, is het belangrijk dat ook dieren in de schaduw aan de zon kunnen ontsnappen. Dieren die nergens op een weide in de schaduw kunnen staan, worden tijdens hete zomerdagen beter binnen gehouden of tijdig verplaatst naar een andere locatie die wel voldoende beschutting biedt.

Ook gezelschapsdieren hebben behoefte aan de nodige afkoeling. Katten en honden moeten een koele plaats kunnen opzoeken. De hokken van konijnen, knaagdieren of vogels worden beter uit de zon gehouden. Ook in de auto kan het heel snel heel warm worden. “Een dier met deze temperaturen achterlaten in je auto kan een doodsvonnis betekenen”, waarschuwt Weyts.

Voldoende vers drinkwater, dat de hele dag beschikbaar blijft, is ook voor dieren cruciaal. Voldoende drinken is immers voor mens en dier belangrijk. Je dier grote inspanningen laten doen, is evenmin een goed idee.

De Dienst Dierenwelzijn heeft twee folders uitgebracht over het welzijn van dieren die op de weide gehouden worden: “Blij in de wei” en “Paarden op de weide”. De folders zijn hier raadpleegbaar en kunnen besteld worden via dierenwelzijn [at] gezondheid.belgie.be.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is