Ruim € 13 miljoen voor geluidsschermen in Vlaams-Brabant

Door Ben Weyts op 28 april 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken, Vlaamse Rand

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts wil nog deze bestuursperiode  meer dan € 13 miljoen investeren in geluidsschermen in Vlaams-Brabant.  “We werken aan de weg, maar ook aan de leefbaarheid van wie binnen gehoorsafstand woont”, zegt Weyts. 

Er werd de voorbije jaren niet meer geïnvesteerd in geluidsschermen in Vlaams-Brabant. De meest recente investeringen in ‘geluidswerende maatregelen’ in Vlaams-Brabant dateren uit 2012 (Grimbergen) en 2011 (Meise). Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts maakt nu een inhaalbeweging: hij investeert nog deze bestuursperiode meer dan  € 13 miljoen in de vernieuwing, verhoging of verlenging van geluidsschermen in de provincie Vlaams-Brabant.

“Vlaams-Brabant is het hart van het land en krijgt enorm veel verkeer te slikken”, zegt Weyts. “De bijhorende overlast moet gemilderd worden”.

Bouwvallige schermen

De inhaalbeweging van Weyts is extra welkom omdat veel geluidsschermen in Vlaams-Brabant ondertussen meer dan 30 jaar oud zijn. Ze zijn totaal verouderd en dateren nog uit een tijd met totaal andere standaarden.

Zo zijn de schermen langs de E411/A4 in Overijse (uit 1983) slechts tussen de 2,6 en 3,6 m hoog. Weyts plant er nu gloednieuwe schermen tot 6 m hoog. De schermen langs de Ring rond Brussel in Beersel (ook zo’n 30 naar oud) zijn richting Groot-Bijgaarden  totaal bouwvallig en amper 1,8 m hoog: de nieuwe schermen worden 5 m hoog. De schermen richting Halle zijn op dit moment tot 3,15 m hoog in Beersel: de nieuwe schermen worden tot 7 m hoog.

Verlengingen

Weyts investeert ook in bijkomende geluidsschermen of de verlenging van bestaande geluidsschermen. Zo komt er in Overijse in totaal 3.250 m² geluidsscherm bij. In Beersel worden de geluidsschermen richting Drogenbos verlengd met 255 m en richting Halle met wel 416 m.  In Kraainem worden er langs de binnenring schermen geplaatst. In totaal komt er 864 strekkende meter geluidswanden extra.

Vlaanderen draagt het leeuwendeel van de kosten. Er zal aan de betrokken gemeenten wel een beperkte bijdrage gevraagd worden. Er is een verdeelsleutel uitgedokterd op basis van objectieve criteria: hoe meer geluidsoverlast, hoe minder de gemeente moet bijdragen en hoe meer de Vlaamse Overheid investeert. In Beersel zou de gemeente bijvoorbeeld maar 11% van de totale kosten moeten dragen (€ 475.000 tegenover een Vlaamse investering van  € 3,8 miljoen).

Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer heeft nu contact  opgenomen met de gemeenten om de modaliteiten te bespreken. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is