Rijopleiding wordt strenger en uitgebreider

Door Ben Weyts op 14 februari 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
rijschool

De rijopleiding voor kandidaat-bestuurders wordt moeilijker en uitgebreider. Volgens minister van Mobiliteit Ben Weyts volstaat het niet meer om de wegcode te kennen en je voertuig te beheersen. Je zal ook moeten kunnen bewijzen dat je risico's in het verkeer kan inschatten en je hoffelijk gedraagt aan het stuur.

Alle cijfers bevestigen het: jonge chauffeurs blijven oververtegenwoordigd in de ongevallenstatistieken. Een kwalitatief hoogstaandere rijopleiding wordt vaak naar voor geschoven als mogelijke remedie. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts maakt er werk van. “Er komt een gefaseerde rijopleiding met strengere vereisten. Veiligheid op de weg begint bij veilige weggebruikers.”

Weyts pakt nu al uit met een officieel curriculum voor het behalen van een rijbewijs B. Een primeur, want vroeger was deze omkadering minder duidelijk. Het curriculum lijst gedetailleerd op welke vaardigheden een nieuwe chauffeur onder de knie moet hebben om de weg op te kunnen. “Zo creëren we meer duidelijkheid voor aspirant-chauffeurs en hun begeleiders. Ik wil dat nieuwe chauffeurs grondiger voorbereid worden op het verkeer”, aldus Weyts.

Het curriculum is ambitieus en schuif enkele vaardigheden naar voor die tot nu toe onvoldoende aan bod komen tijdens de rijopleiding. Het gaat dan om zogenaamde hogere orde-vaardigheden, zoals accurate risico-perceptie en dynamisch kunnen inspelen op variabele weersomstandigheden. “Willen we de dodentol lager, dan moet de lat hoger”, besluit Weyts. 

 

Bekijk de reportage uit VTM Nieuws via deze link.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is