Reistijdinformatie langs Vlaamse snelwegen verdubbeld

Door Ben Weyts op 4 november 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Voortaan vind je op dubbel zoveel dynamische tekstborden langs de Vlaamse snelwegen reistijdinformatie. Het Vlaams Verkeerscentrum nam eind oktober voor de tekstborden nieuwe software in dienst en greep de gelegenheid aan om zijn service van reistijdinfo fors uit te breiden naar alle zones met structurele files. “Het Verkeerscentrum kan de weggebruikers zo nog beter door de verkeersdrukte loodsen“, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Het Vlaams Verkeerscentrum maakt gebruik van VMS-borden (Variable Message Signs) om weggebruikers op de snelwegen goed door de verkeersdrukte te loodsen. Vanuit de operatorzaal in Antwerpen worden via de VMS-borden tekstboodschappen verspreid, bijvoorbeeld om te waarschuwen voor files, ongevallen of werkzaamheden. Er kan ook informatie gegeven worden over slimme omleidingen of   actuele reistijden.

Het aantal plaatsen waar reistijden op dynamische  verkeersborden is te zien, is nu verdubbeld in aantal. Dankzij een vervanging van het oude softwaresysteem (dat uit 2003 dateerde) kon het aantal plaatsen worden opgeschroefd van een 50tal naar ruim 100. De reistijdinfo wordt voortaan aangeboden op alle locaties waar er structurele files staan. Op die plaatsen waar de reistijd dus sterk kan schommelen, krijgen chauffeurs meer duidelijkheid over de duur van hun rit.

“We bieden chauffeurs de informatie die ze nodig hebben”, zegt Weyts. “De Vlaamse wegen worden steeds slimmer. We investeren stevig in dymanisch verkeersmanagment, wat op termijn kan zorgen voor betere doorstroming en dus vlotter en veiliger verkeer”.

De reistijdinformatie op elk VMS-bord is afgestemd op de meest courante verkeersstromen op werkdagen. Zo toont het VMS-bord op de Antwerpse binnenring (R1) in Berchem voortaan ook de reistijd tot Mechelen (E19), en dus niet alleen meer tot naburige knooppunten op de R1. Pendelaars vanuit het Oosten naar Brussel krijgen in Haasrode (E40) en Herent (E314) de reistijden mee tot Heverlee en tot St-Stevens-Woluwe.

Op de snelwegen in de regio Gent waren tot nu toe geen reistijden te zien. Die zijn er voortaan wel op alle VMS-borden in de buurt van het knooppunt Zwijnaarde en bij alle complexen van de E40 van Gent naar Brussel (afhankelijk van het complex een reistijd tot Aalst of tot Groot-Bijgaarden). In Limburg staan er voortaan reistijden op de VMS-borden van de E313 en de E314 bij Lummen (reistijd tot Houthalen-Helchteren).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is